۴ برنامه وزارت نفت برای جلوگیری از قطع گاز در سال آینده/ علت بروز مشکل در‌ گازرسانی چه بود وزارت نفت بر اساس اطلاعات هواشناسی این احتمال را می‌داد که با وجود همه تدابیر، پس از ورود چنین سرمای شدیدی، با مصرف غیرمتعارف و در نتیجه افت فشار مواجه خواهیم شد و به همین دلیل […]

۴ برنامه وزارت نفت برای جلوگیری از قطع گاز در سال آینده/ علت بروز مشکل در‌ گازرسانی چه بود

وزارت نفت بر اساس اطلاعات هواشناسی این احتمال را می‌داد که با وجود همه تدابیر، پس از ورود چنین سرمای شدیدی، با مصرف غیرمتعارف و در نتیجه افت فشار مواجه خواهیم شد و به همین دلیل تدابیر لازم را از قبل اندیشیده بود.

به گزارش پایگاه خبری شهید یاران ، سال گذشته در زمان آغاز به کار دولت، وزارت نفت اعلام کرد که کشور با کسری ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون مترمکعبی گاز مواجه است؛ با اقدامات خوبی که انجام شد هم تولید گاز افزایش یافت و هم سوخت مایع کافی برای نیروگاه‌ها فراهم شد تا بر خلاف سال ۹۹، در سال ۱۴۰۰ با خاموشی‌‌های گسترده مواجه نباشیم و هیچ خاموشی در کشور رخ نداد.

یکی از این اقدامات، حل مشکل میعانات گازی ذخیره شده روی آب بود. هم با مصرف داخلی و هم با صادرات میعانات، تولید گاز از پارس جنوبی- که به دلیل انباشت میعانات، کاهش یافته بود- افزایش یافت و به حداکثر میزان ممکن رسید.

تولید حداکثری روزانه ۸۴۸ میلیون متر مکعب گاز طبیعی

در سال جاری نیز این کسری گاز معادل ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون متر مکعب در روز برقرار بود و با توجه به افزایش مصارف گاز، این کسری تراز گاز که از گذشته به ارث بردیم بیشتر هم شده است.

توسعه میادین گازی و افزایش قابل توجه تولید گاز هم به سرمایه‌گذاری و هم به زمان قابل توجهی نیاز دارد. دولت سیزدهم در شرایطی تحویل گرفته شد که هیچ پروژه جدیدی در دولت قبلی کلید نخورده بود که بتوان با تکمیل و بهره‌برداری از آن تولید گاز را افزایش داد. این در حالی است که در سال ۱۳۹۲ چندین پروژه عظیم توسعه تولید گاز به دولت روحانی رسید و تا سال ۱۳۹۵ آن طرح‌های احمدی‌نژادی یکی یکی به افتتاح رسیدند.

با این حال وزارت نفت دولت سیزدهم، همه تلاش و توان خود را به کار گرفت که این مشکل مدیریت شود. به همین دلیل تعمیرات اساسی پالایشگاه‌های گازی را از چند ماه زودتر آغاز شد و تولید گاز از همه میادین موجود به خصوص پارس جنوبی به حداکثر میزان ممکن رسید.

شبکه انتقال گاز و ایستگاه‌های تقویت فشار و کمپرسورها هم به طور کامل آماده شد تا با حداکثر ظرفیت بیشترین گاز ممکن را از میادین گازی ما که در جنوب قرار دارند، به سمت شمال کشور منتقل کند.

امروز تولید گاز، پالایش آن و تزریق به شبکه در بیشترین حالت ممکن قرار دارد. یعنی هیچ ظرفیتی حتی در حد یک متر مکعب را هم برای تامین گاز زمستانی مردم رها نشد. میزان تولید گاز شیرین ۸۴۸ میلیون متر مکعب در روز است (ایران سومین تولیدکننده و چهارمین مصرف کننده بزرگ گاز جهان بعد از آمریکا، روسیه و چین است).

علاوه بر این، به صنایع و نیروگاه‌هایی که مشکل محدودیت گاز داشتند، سوخت مایع به قیمت تقریبا رایگان تحویل داده شد تا در تولید آنها اختلالی ایجاد نشود.

با این وجود وزارت نفت بر اساس اطلاعات هواشناسی این احتمال را می‌داد که باوجود همه تدابیر، پس از ورود چنین سرمای شدیدی، با مصرف غیرمتعارف و در نتیجه افت فشار مواجه خواهیم شد و به همین دلیل تدابیر لازم را از قبل اندیشیده بود‌ و برخلاف گذشته غافلگیر نشد.

تعرفه گاز مشترکان پرمصرف معادل نرخ خوراک پتروشیمی شد

تعرفه‌های گاز خانگی هم از سال ۹۴ تا الان اصلاح نشده بود و به همین دلیل انگیزه‌ای هم برای بهینه مصرف کردن وجود نداشت. در این راستا از یک سو گاز ۴ میلیون نفر از افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی رایگان شد و برای کسانی که مصرف خود را کاهش دهند مشوق‌های خوبی در نظر گرفته شد (از جمله هر یک درصد کاهش مصرف ۳ درصد تخفیف در قبوض و …) و از سوی دیگر تعرفه گاز پرمصرف‌ها را در دو مرحله در سال گذشته و امسال افزایش یافت تا حق بقیه مردم که در الگو مصرف می‌کنند ضایع نشود. در اصلاح جدید، تعرفه گاز پرمصرف‌ترین‌ها به نرخ خوراک پتروشیمی‌ها رسیده است.

همچنین تبلیغات گسترده‌ای برای اطلاع‌رسانی به مردم درباره مشکل مصرف بالای گاز انجام شد تا هم از وضعیت اطلاع داشته باشند و هم در مدیریت مصرف گاز کمک کنند که این همکاری هم تا حدی از سوی مردم انجام شد