در نبود الگوی کشت، تولید محصولات آب‌بر نظیر هندوانه نسبت به محصولات اساسی نظیر گندم، جو و دانه‌‌های روغنی افزایش می‌یابد؛ ضمن آنکه کشاورز در نبود الگوی کشت، برای انتخاب کشت خود، دچار سردرگمی و ابهام است. به گزارش پایگاه خبری شهید یاران به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، به تازگی خبرهایی از برخی […]

در نبود الگوی کشت، تولید محصولات آب‌بر نظیر هندوانه نسبت به محصولات اساسی نظیر گندم، جو و دانه‌‌های روغنی افزایش می‌یابد؛ ضمن آنکه کشاورز در نبود الگوی کشت، برای انتخاب کشت خود، دچار سردرگمی و ابهام است.

به گزارش پایگاه خبری شهید یاران به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، به تازگی خبرهایی از برخی استان‌ها می‌رسد به عنوان مثال «هندوانه‌های مغان خوراک دام شد» یا «بادنجان‌های لرستان را کشاورزان در رودخانه ریختند».
واسطه‌گران هندوانه را از کشاورزان مغانی کیلویی ۲۰۰ تومان می‌خرند که هزینه کارگری را هم در نمی‌آورد، این مازاد محصول موجب می‌شود آنها محصول خود را به دام ها بدهند، بادنجان لرستان هم چنین وضعیتی دارد و برای کشاورز صرفه ندارد که آن را به بازار ‌بفرستد بنابراین ‌رها می‌کنند و سپس به رودخانه ‌‌می ریزند و این موارد یعنی کشاورز نه تنها درآمدی از کشت خود ندارد بلکه سرمایه خود را هم از دست داده است و معیشت خانواده کشاورز تا سال بعد که محصول دوباره تولید شود، در سختی خواهند بود.
از سوی دیگر سال بعد کشاورز پولی برای خرید نهاده و بذر ندارد که دوباره کشت کند بنابراین مجبور می‌شود سراغ دلالان برود تا به ازای پول ناچیزی که می‌گیرد محصول سال بعد را به اندک پولی پیش فروش کند، این موضوع فقط مشکل و درد کشاورز نیست بلکه مشکلی برای کل اقتصاد کشور‌ است که همه را غرق می‌کند.
البته چنین خبرهایی در مورد معدوم‌سازی کشت کشاورز، فقط امسال نیست که شنیده می‌شود، هر سال این خبرها تکرار می‌شود، فقط محصول آن عوض می‌شود، امسال هندوانه و بادنجان،‌ سال گذشته گوجه و خیار و بادنجان‌ و دو سال پیش سیب‌زمینی اردبیل؛ دهه‌ها که است این داستان ادامه دارد‌، کشاورز محصولی را می‌کارد اما نمی‌داند که سال بعد محصولش را به چه قیمتی خواهند خرید، تصمیم‌هایش مبنای اقتصادی ندارد و‌ تصادفی است اگر فروش محصول مناسب شود، ‌‌درآمد کشاورز هم خوب است و اگر به فروش نرود، همه چیزش را از دست می‌دهد بین خودشان مصطلح شده‌ «برد و باخت» که اگر ‌ببازد دیگر چیزی نخواهد داشت.
 

  • بلاتکلیفی «طرح الگوی کشت» ‌‌
    وزارت جهاد کشاورزی از سال ۸۸ موظف شده است که «طرح الگوی کشت» را در بخش کشاورزی اجرا کند یعنی بر اساس این طرح مشخص شود که در کدام مناطق چه محصولی و به چه میزان کشت شود تا قیمت در بازار هم متعادل باشد؛ اما این طرح بیش از ۱۰ سال است روی میز دولتی‌ها جا خوش کرده و هنوز اجرایی نشده است، نتیجه این شده است که کشاورز بر اساس برداشتی که از بازار امسال دارد، برای کشت سال آینده تصمیم می‌گیرد عرضه در بازار یا بیش از اندازه زیاد و یا بیش از اندازه کم می شود. از سوی دیگر دولت هم که نیاز به محصولات اساسی مانند گندم، خوراک دام، دانه روغنی، برنج و غیره دارد از اهداف خود دور می‌ماند و واردات  گسترده‌تر می‌شود، هر سال به صادرات محصولات آب‌بر و به واردات محصولات اساسی اضافه می‌شود.
    در این باره، وزیر جهاد کشاورزی روز گذشته گفت که در سال گذشته به واسطه اقدامات صورت گرفته ۴.۵ میلیون تن انواع محصولات سبزی و صیفی صادر شده است که این موضوع ارزآوری ۱.۳ میلیارد دلاری را نیز به دنبال داشته است، اما به میزان واردات اشاره ای نکرده است.