«یمنیها علاقهمندند در بنا کردن نظام انقلابی و اسلامیشان، از جمهوری اسلامی ایران الگو بگیرند. آنها با یک نگاه منطقی و منصفانه به کارنامه ۴۴ ساله جمهوری اسلامی، میگویند: شما در برپایی این نظام، الگو نداشتید. حکایت نظام جمهوری اسلامی ایران، مثل یک درخت سبز است که در یک بیابان وسیع رشد کرده است. طبیعی است برخی شاخههای این درخت، خوب رشد نکند، از تنه درخت انحراف پیدا کند و… ولی ما که نظام جمهوری اسلامی ایران را پیش چشم داریم، باید در هر حوزه، روی نقاط قوت شما متمرکز شویم و سعی کنیم نقاط ضعف شما را تکرار نکنیم.»
این، افق پیش روی ملت مقاوم یمن بعد از یک دفاع مقدس ۸ ساله است. حالا و با گذشت ۸ سال از مقاومت با دست خالی در مقابل دشمن متجاوز تا بن دندان مسلح، ملت خستگیناپذیر یمن بیش از هر زمان دیگری خود را به ملت مقاوم ایران نزدیک میبینند. ایستادن پای وطن به قیمت جان، جهاد با دشمن تجاوزگر زورگو، خاک خوردن و خاک ندادن، مقاومت در برابر تحریمهای ظالمانه و غیرانسانی و تصمیم به خودکفایی و روی پای خود ایستادن، همه و همه، جلوههای درخشان مسیر عزتمندانه ایران اسلامی در سالهای پس از جنگ تحمیلی است که ملت یمن برای بازسازی کشورشان و بنا گذاشتن زیرساختهای تمدن نوین اسلامیشان، مصمم به تکرار آن هستند. در هشتمین سالگرد جنگ یمن و به بهانه ۱۲ فروردین، روز جمهوری اسلامی، به سراغ «سید محمدرضا سید احمد»، مسئول گروه جهادی «اویس قرنی» – تنها گروه ایرانی مرتبط با مجاهدان یمنی و واسطه انتقال کمکهای مردم ایران به مردم یمن – رفتیم تا برایمان از چگونگی انتقال تجربیات ایران اسلامی به ملت یمن در دوره پس از جنگ بگوید.
اگر خدا بخواهد…
افتتاح سفارت انصارالله یمن در ایران، همان اتفاق پربرکتی بود که گرههای بسته را در روزگار جنگ نابرابر باز کرد. در روزهایی که بسته بودن راههای ارتباطی برای ارسال کمک به مردم مظلوم یمن، به غصه بزرگ مردم ایران تبدیل شده بود، ایجاد دفتر نمایندگی مؤسسه خیریه یمنی «بنیان التنمویه»(موسسه توسعه بنیان) در ایران که زیر نظر سفارت فعالیت میکند، روزنه امیدی برای رساندن کمکها به یمن باز کرد. و این، گروه جهادی «اویس قرنی» بود که از این فرصت به بهترین شکل بهره برد و یک جریان مبارک کمکرسانی را میان ایران و یمن، پایهگذاری کرد.
مسئول گروه جهادی اویس قرنی برمیگردد به ۷ سال قبل و در این باره میگوید: «واقعیت این است که یمن به شدت دچار بحران مواد غذایی و داروست. شرایطی که دشمن با جنگ و محاصره در یمن ایجاد کرده، یک نسلکشی مسلم است چون نهتنها غذا بلکه سادهترین داروها مثل سرم و استامینوفن هم در یمن پیدا نمیشود. در این شرایط، با اینکه ارسال مواد غذایی و دارو به یمن از مسیر ایران و از محور مقاومت، همچنان ممنوع است اما موسسه بنیان، موفق شده این کار را از مسیر کشورهای دیگر انجام دهد. روال کار به این شکل است که این دوستان، کمکهای مالی جمعآوری شده از مردم خیّر ایران را تبدیل به مواد غذایی، پوشاک و دارو میکنند و از کانالهای دیگر به یمن میرسانند.»
وقتی جهاد سازندگی در یمن شکل میگیرد
«ما از حدود ۷ سال قبل، با دوستان سفارت انصارالله یمن در ایران و به طور مشخص با نمایندگان مؤسسه «بنیان التنمویه» شروع به همکاری کردیم و به اشکال مختلف سعی کردیم هم صدای مظلومیت مردم یمن را به گوش مردم ایران و جهان برسانیم و هم، کمکهای مردم ایران را از طریق موسسه بنیان به دست مردم یمن برسانیم. در ادامه، دو سال قبل با تشکیل گروه جهادی اویس قرنی، وارد فاز کارهای خیریهای با همکاری این موسسه شدیم؛ فعالیتهای مثل تهیه بستههای معیشتی برای خانوادههای نیازمند یمن، انجام قربانی، کمک به تجهیز مراکز درمانی و پزشکی، اکرام ایتام شهدای یمن و… اما در کنار این فعالیتهای خیریهای، نگاه ما به هدف بزرگتری به نام فعالیتهای زیرساختی بود…»
مسئول گروه جهادی اویس قرنی بعد از این مقدمه کوتاه، مستقیم میرود سر اصل مطلب؛ سر این موضوع که هدف گروه جهادی اویس قرنی و موسسه بنیان یمن، فقط انجام فعالیتهای کوتاهمدت برای کاهش رنج امروز مردم مظلوم یمن نیست: «برای اینکه تصویر بهتری از آنچه در جریان است، در ذهن مخاطبان شکل بگیرد، خوب است بگویم مؤسسه «بنیان التنمویه»، نهادی مشابه جهاد سازندگی ایران در دوران دفاع مقدس و بعد از آن است و حدود ۵۰ هزار نیرو در یمن دارد. بنابراین وجود این موسسه، شرایط را برای ما فراهم کرده که فقط به فعالیتهای خیریهای در یمن محدود نشویم. هدف بزرگتر ما و دوستان موسسه بنیان، خدمترسانی بلندمدت و ماندگار به ملت یمن از طریق احیای زیرساختها مثل بحث کشاورزی، تأمین نان، طرحهای آبرسانی و… است.»
نمایی از یکی از نانوایی های صنعتی جدید در یمن
نانواییهایی که با مشاوره از راه دور، صنعتی شد
«ببینید، فراتر از فعالیتهای خیریهای، آنچه ما داریم در یمن انجام میدهیم، بحث انتقال تجربیات است. یکی از این موارد، بحث ساخت نانوایی در نقاط مختلف یمن است. نانواییهای سابق یمن که از نوع سنتی بود، نمیتوانست پاسخگوی نیاز جمعیت زیاد یمن در این شرایط جنگی باشد. به همین دلیل ما پیشنهاد راهاندازی نانوایی صنعتی را به دوستان یمنی دادیم و نقشه ساخت را هم برای آنها ارسال کردیم. با استقبال و اشتیاق جوانان یمنی، نتیجه فراتر از انتظار ما شد. آنها ضمن راهاندازی نانوایی صنعتی، طرح ارسالی ما را هم تکمیل کردند و با ارتقای آن، الان به دستگاهی رسیدهاند که ساعتی ۱۸ هزار قرص نان میزند. طرح اولیه ما، مربوط به دستگاهی بود که ساعتی هزار قرص نان میزد اما دوستان یمنی با ابتکاراتی که به خرج دادند، به دستگاهی با تولید ۱۸ برابر رسیدند.»
آثار قحطی گسترده در یمن در نتیجه جنگ ظالمانه ۸ ساله
اما چرا نانوایی؟ چرا اهالی گروه اویس قرنی و همراهان یمنیشان از میان تمام حوزهها، دست روی موضوع نان گذاشتند؟ میپرسیم و «سید محمدرضا سید احمد» در جواب میگوید: «بحث امنیت غذایی، موضوعی بود که خود دوستان یمنی بنابر بر تاکید رهبر انقلاب یمن، سید عبدالملک الحوثی، روی آن اصرار داشتند. با توجه به اینکه مهمترین رکن امنیت غذایی، بحث قوت غالب یعنی نان است، موضوع تولید نان در اولویت قرار گرفت. در این زمینه، قدم اول، موضوع کشت گندم در یمن بود که ما با تکیه بر دستاوردهای متخصصان ایرانی، تجربیات و پیشنهاداتی را به آنها منتقل کردیم. خوشبختانه با اجرای این پیشنهادات، نسل جدید و صنعتی نانواییهای یمن با رویکرد نانوایی خیریه ساخته شد.»
نانواییهای زیرزمینی، پاتک یمنیها به بمبارانهای دشمن
«جالب است بدانید تمام نانواییهای صنعتی که اخیراً در یمن ساخته شده، نانواییهای زیرزمینی است. این، ایده را خود دوستان یمنی دادند. با توجه به تخریب زیرساختهای یمن در اثر بمبارانهای دائمی ائتلاف سعودی در ۸ سال گذشته، یمنیها در شروع جریان بازسازی به این نتیجه رسیدند که تاسیسات را به زیر زمین منتقل کنند تا از بمبها و موشکهای دشمن در امان باشند. این موضوع فقط هم، اختصاص به نانوایی ندارد. موسسه بنیان، کارگاههای تولیدی زیرزمینی مثل کارگاه تولید مواد لبنی، کارگاه تولید مواد شوینده و… هم احداث کرده است. علاوهبراین، دو مؤسسه خاص بانوان در زمینه تولید پوشاک، مواد شوینده و لبنیات هم دارند که فقط در یکی از آنها، ۳ هزار نفر مشغول کار هستند.»
نماینده گروه جهادی اویس قرنی دوباره برمیگردد به موضوع جذاب نانواییهای زیرزمینی یمن و میگوید: «تا امروز، ۷ نانوایی صنعتی زیرزمینی خیریه در یمن ساخته شده است. هفتمین نانوایی زیرزمینی که سال گذشته در روز ولادت حضرت زینب (س) افتتاح و به نام نانوایی خیریه امام حسن مجتبی (ع) مزین شد، به طور خاص با کمکهای نقدی مردم ایران ساخته شده و روزانه ۴۰ هزار خانوار یمنی از نانهای تازه آن بهرهمند میشوند. نانهای این نانواییهای خیریه، روزانه و به صورت رایگان در اختیار نیازمندان آبرومند یمن قرار میگیرد.»
جهادگران ایرانی، همراه مجاهدان یمنی در سیاستگذاریهای کلان
«انتقال تجربیات توسط گروه جهادی اویس قرنی به دوستان یمنی، فقط به حوزه امنیت غذایی و موضوع نان محدود نمیشود. ما این انتقال تجربیات را در حوزه کشاورزی، عمرانی، پزشکی و… هم داشتهایم. برای مثال، دستاوردهای ایران در زمینه طب سنتی که در یمن به «طب شعبی» معروف است را هم تا حد امکان به دوستان یمنی منتقل کردهایم اما نکته مهمتر این است که در مسیر این انتقال تجربه، تلاش کردهایم در مباحث کلان مثل بحث حکمرانی یعنی سیاستگذاری کلان به عزیزان کمک کنیم.»
«سید محمدرضا سید احمد» در ادامه میگوید: «با یک مثال، این موضوع را بیشتر توضیح میدهم. ببینید، با توجه به شهادت تعداد زیادی از مردان و زنان یمن در جریان جنگ ۸ ساله و لزوم رسیدگی به وضعیت بازماندگان این شهدا، دولت انصارالله یمن هم یک تشکیلات مشابه بنیاد شهید ما پایهگذاری کردهاند. اینکه این تشکیلات چه برنامهریزی باید داشته باشد و چه فعالیتهایی باید انجام دهد، ذیل بحث حکمرانی قرار میگیرد. ما تجربیات ایران در زمینه مدیریت امور خانوادههای معظم شهدا و نقاط قوت و ضعف نهاد بنیاد شهید در ایران را جمعآوری و به دوستان یمنی منتقل کردهایم.»
کتاب «انقلاب اسلامی جدید» (انقلاب اسلامی ایران در دروس و سخنرانی های رهبر شهید انصارالله یمن)
وقتی جمهوری اسلامی، الگوی یمن پسا جنگ میشود
هنوز ماجرا مبهم است. در مسیر ارائه کمکهای انساندوستانه به کشور تحت جنگ یمن، چه نیازی به ورود به این عرصههای حکمرانی است؟ پاسخ مسئول گروه جهادی اویس قرنی، ابعاد این همکاری را روشن میکند. سید احمد دست میگذارد روی اعتقاد و علاقه یمنیها به نظام جمهوری اسلامی و امامین آن و میگوید: «دوستان یمنی علاقهمندند در بنا کردن نظام انقلابی و اسلامیشان، از جمهوری اسلامی ایران الگو بگیرند. حتی کتاب مهمی در یمن به چاپ رسیده به نام «انقلاب اسلامی جدید». موضوع این کتاب، انقلاب اسلامی ایران در بیانات و دروس سید حسین الحوثی، رهبر شهید و بنیانگذار انصارالله یمن است. این کتاب علاوهبر دیدگاه شهید سید حسین الحوثی به انقلاب اسلامی ایران، روایت جالبی از تطابق شخصیت امام خمینی (ره) با آموزههای قرآن دارد.
یمنیها یک نگاه منطقی و منصفانه هم به کارنامه جمهوری اسلامی دارند و میگویند: شما در برپایی این نظام، الگو نداشتید. حکایت نظام جمهوری اسلامی ایران، مثل یک درخت سبز است که در یک بیابان وسیع رشد کرده است. طبیعی است برخی شاخههای این درخت، خوب رشد نکند، از تنه درخت انحراف پیدا کند و… ولی ما که نظام جمهوری اسلامی ایران را در مقابل چشمانمان داریم، دیگر نمیتوانیم کاستیهای احتمالی که در آن وجود دارد را تکرار کنیم. ما باید در هر حوزه، روی نقاط قوت شما متمرکز شویم و سعی کنیم نقاط ضعف شما را تکرار نکنیم. مثلاً در حوزه فرهنگ، نکته آنها این است که میگویند: در بحث حجاب مطمئناً به شما حمله شد. خب، شما در بحث حجاب، چه کارهایی تا الان کردید و چه کارهایی نکردید؟ به ما بگویید که ما انجام بدهیم. یا در بحث اقتصاد، بسیاری از وجوه اقتصاد مقاومتی را که مورد تاکید مقام معظم رهبری است، آنها در یمن دارند معنا میکنند…»
کاشت گندم در یمن، اتفاق پربرکت جدید در مسیر خودکفایی
یمن؛ صحنه به فعلیت درآمدن اقتصاد مقاومتی
«شاید برایتان جالب باشد که بدانید تا قبل از این، بحث تولید در یمن اصلاً موضوعیت نداشت. یعنی اساساً یمن، یک کشور تولیدکننده محسوب نمیشد. مردم یمن یا از طریق ماهیگیری امرار معاش میکردند یا برای کار به کشور عربستان میرفتند. اما حالا اگر به جامعه یمن نگاه کنید، کاملاً تغییر وضعیت داده و قدم در مسیر تولید و خودکفایی گذاشته است. برای مثال، مردم یمن الان سالانه یک و نیم میلیون اصله درخت در خانههای خود میکارند. یا در بحث مهم نان، خوب است بدانید اصلاً گندم در یمن کشت نمیشد و این کشور در این زمینه، واردکننده بود اما الان سالانه تقریباً ۴۰۰ هزار تن گندم در یمن برداشت میشود. درواقع تا قبل از این، هیچ چیز در یمن تولید نمیشد اما حالا دارند تلاش میکنند روی پای خود بایستند.
رونمایی از اولین تراکتور بومی یمن
ارتقای فنی تراکتور بومی توسط جوانان یمنی در چند ماه
موسسه بنیان هم با همکاری بخش کارآفرینی گروه اویس قرنی، برنامههای متنوعی برای اشتغال در یمن برنامهریزی و اجرا کرده است. آنچه بیش از همه اهمیت دارد، این است که تمام این واحدهای تولیدی را مردان و زنان یمن با دستان خود در همین سالهای جنگ برپا کردهاند درحالیکه تا قبل از آن در زمینه تولید، هیچگونه فعالیتی نداشتند. با همدلی مردم یمن، اتفاقات معجزهآسایی دارد در حوزههای مختلف رخ میدهد. چند ماه قبل، با استفاده از تجربیات صنعتی ایران، حتی از اولین تراکتور بومی ساخت یمن رونمایی شد و در همین مدت، جوانان یمنی موفق شدهاند این تراکتور را به لحاظ فنی، ارتقا بدهند. تمام ماجرا همین است که مردم یمن، عزم خود را برای خودکفایی جزم کردهاند و در این مسیر، به شدت خواهان تجربیات ایران هستند؛ در همه زمینهها و در همه سطوح.»
نشست گردشگری مقاومت با حضور نماینده یمن، معاون وزیر میراث فرهنگی و گردشگری ایران و مسئولان حوزه گردشگری شهرهای مختلف ایران
متخصصان ایرانی، مشاوران داوطلب جوانان یمن
صحبت از انتقال تجربه در همه زمینهها که به میان میآید، شاخکهایمان حساس میشود. یک گروه جهادی مردمی مگر چقدر پشتوانه علمی و تخصصی و ظرفیت اجرایی دارد که بتواند منشأ انتقال تجربیات یک کشور در حوزههای مختلف به کشور دیگر باشد؟ سید محمدرضا سید احمد که انگار سئوال ما را حدس زده، پیشدستی میکند و میگوید: «بحث انتقال تجربیات میان ایران و یمن، بسیار فراتر از انتقال صرف تجربیات یک گروه جهادی است. همانطور که اشاره شد، ما در حوزههای مختلف، انتقال تجربیات به یمن داریم اما ما که در همه این حوزهها تخصص نداریم. حتماً میپرسید پس چطور این کار را انجام میدهیم؟
پاسخ این است که در هر حوزه به سراغ متخصصان همان حوزه میرویم و با استفاده از تجربیات آنها به مردم یمن کمک میکنیم. برای مثال، امسال، به همراه دکتر «عبدالرحمن راجح»، رییس انجمن یمنیهای مقیم ایران، در نشست تخصصی گردشگری مقاومت به میزبانی شهرداری قم شرکت کردیم. خوب است بدانید در آن جلسه، معاون وزیر میراث فرهنگی و گردشگری و مسئولان گردشگری و میراث فرهنگی چند شهر ازجمله قم، بوشهر، رشت، کرمان و شیراز هم حضور داشتند و فضا برای همفکری و هماندیشی در حوزه گردشگری فراهم بود.
مدتی قبل هم با اعضای شهرداری صنعا جلسه داشتیم و پیشنهادهایی برای بحث جمعآوری و بازیافت زباله به آنها دادیم. جلسهای هم با وزارت کشاورزی یمن داشتیم و تجربیاتمان را به آنها منتقل کردیم. منبع این تجربیات، کجا بود؟ نظرات کارشناسی که متخصصان حوزه شهری و کشاورزی کشورمان ارائه کرده بودند. درواقع ما در هر حوزه، افراد و مجموعههای مختلف را شناسایی میکنیم. از طرف دیگر، با گروههای جهادی کف میدان و بسیج دانشگاههای بزرگ مثل امیرکبیر، شهید بهشتی، امام صادق (ع)، تهران، شریف و خواجه نصیر هم ارتباط داریم و برای کمک به دوستان یمنی از ظرفیتها و تجربیات آنها هم استفاده میکنیم. به عبارت دیگر، ما متصلکننده هستیم؛ یعنی تلاش میکنیم ظرفیتهای ایران را به یمن متصل کنیم.»
کودکان یمن در ویرانه های مدرسه بعد از بمباران های دشمن
مسئول گروه جهادی اویس قرنی در پایان، با اشاره به آغوش باز این گروه برای تمام مردم خیّر ایران اعم از اهداکنندگان کمکهای مالی و اهداکنندگان تخصص در مسیر یاریرسانی به مردم مظلوم یمن، میگوید: «علاوهبر دعوت عمومی از مردم نیکوکار ایران برای کمک به مردم مظلوم یمن، از متخصصان دغدغهمند هم، دعوت به همکاری میکنیم. امروز مهمترین رسالت و دغدغه ما، انتقال تجربیات به دوستان یمنی در مسیر بازسازی کشورشان است و در این مسیر، بسیار به کمک متخصصان ایرانی در زمینههای مختلف نیاز داریم. بنابراین از همین طریق از متخصصانی که دغدغه کمک به مردم یمن دارند، دعوت میکنیم در حوزه تخصصی خودشان با گروه اویس قرنی همکاری کنند.»
Friday, 8 November , 2024