صداوسیمایشان به یادگار باقی است در این نوشتار کارنامه تعدادی از این هنرمندان را مرور میکنیم که سال گذشته دار فانی را وداع گفتند؛ هنرمندانی که با فعالیتهایشان سکانسها، صداها و تصاویر گوناگون و خاطرهانگیزی برای ما به یادگار گذاشتند. به گزارش پایگاه خبری شهید یاران، دهسال گذشته تعدادی دیگر از هنرمندان و بازیگران تلویزیون، سینما، […]
صداوسیمایشان به یادگار باقی است
در این نوشتار کارنامه تعدادی از این هنرمندان را مرور میکنیم که سال گذشته دار فانی را وداع گفتند؛ هنرمندانی که با فعالیتهایشان سکانسها، صداها و تصاویر گوناگون و خاطرهانگیزی برای ما به یادگار گذاشتند.
به گزارش پایگاه خبری شهید یاران، دهسال گذشته تعدادی دیگر از هنرمندان و بازیگران تلویزیون، سینما، رادیو و دوبله، دارفانی را وداع گفتند و سکانس پایانی زندگیشان رقم خورد. در این نوشتار کارنامه تعدادی از این هنرمندان را مرور میکنیم؛ هنرمندانی که با فعالیتهایشان سکانسها، صداها و تصاویر گوناگون و خاطرهانگیزی برای ما به یادگار گذاشتند.
رضا صفاییپور
«رضا صفاییپور» بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون بود که بیست و ششم آذر ۱۴۰۲ دار فانی را وداع گفت. «صفاییپور» ۹ اردیبهشت ۱۳۲۸ در تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل دیپلم رشته ادبی بود. او با حضور در فیلمهای «فصل خاکستری»، «شکار در شب»، «پلاک» و «ضربه آخر» کمکم به شهرت رسید. مجموعه تلویزیونی «سیمرغ» محصول سال ۱۳۷۱ نخستین نقشآفرینی مرحوم «صفاییپور» در تلویزیون بود.
پروانه معصومی
«پروانه معصومی» بازیگر باسابقه سینما و تلویزیون، متولد یازدهم اسفند ۱۳۲۳ بود و ششم آذر ۱۴۰۲ در سن ۷۹ سالگی درگذشت.
«گلهای داوودی»، «ناخدا خورشید»، «جهیزیه برای رباب»، «رگبار»، «غریبه و مه»، «کلاغ»، «بیتا»، «پلیس جوان»، «مسافر ری» «کوچک جنگلی»، «امام علی (ع)» از جمله فیلمها و سریالهایی که او در آنها بازی کرد.
زندهیاد «معصومی» برای نقشآفرینی در فیلمهای «گلهای داوودی» (سال ۱۳۶۳)، «جهیزیه برای رباب» و «شکوه زندگی» (هر دو در سال ۱۳۶۶) برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن جشنواره فیلم فجر شد.
حسام محمودی
«حسام محمودی» بازیگر سینما و تلویزیون شامگاه دوازدهم اردیبهشت ۱۴۰۲ بر اثر ایست قلبی درگذشت. مرحوم «محمودی» نخستینبار با سریال «گاهی به پشت سر نگاه کن» «مازیار میری» بازیگری را شروع کرد و با مجموعه «گرگومیش» «همایون اسعدیان» به شهرت رسید. فیلم «عطرآلود» «هادی مقدمدوست» در کنار فیلم «غریب» از آخرین آثار این بازیگر در جشنواره فجر سال ۱۴۰۱ بودند.
فیلم سینمایی «شکار حلزون» نیز با بازی وی پارسال در چهل و دومین جشنواره فیلم فجر به نمایش در آمد. «رمانتیسم عماد و طوبا»، «آستیگمات»، «سد معبر»، «مرگ ماهی»، «امروز»، «حق سکوت»، «مردن بهوقت شهریور»، «شب بیرون» و «خسته نباشید!» از دیگر فیلمهای سینمایی این بازیگر بودند.
اسماعیل سلطانیان
«اسماعیل سلطانیان» بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون ۲۴ خرداد ۱۴۰۲ در سن ۶۹ سالگی بر اثر ایست قلبی درگذشت.
«سلطانیان» سال ۱۳۳۳ در کرمانشاه متولد شد و فارغالتحصیل بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشکده هنرهای دراماتیک بود. او فعالیت هنری را از سال ۱۳۴۹ با تئاتر بهعنوان نویسنده، بازیگر و کارگردان آغاز کرد و همزمان در سال ۱۳۴۹ در مرکز آموزش هنرهای دراماتیک کرمانشاه یک دوره ششماهه را زیر نظر «آتش تقیپور» گذراند.
«سلطانیان» فعالیت در سینما را از سال ۱۳۶۴ با بازی در فیلم «شکار شکارچی» آغاز کرد و طول جنگ تحمیلی نیز چند تئاتر در جبههها روی صحنه برد. از دیگر آثار «سلطانیان» میتوان به بازی در «پایتخت ۲» «یوسف پیامبر (ع)»، «مرد هزارنفره»، «ستایش» و «قورباغه» اشاره کرد.
فخری خوروش
فخری خوروش بازیگر باسابقه تئاتر، سینما و تلویزیون، بیستم خرداد ماه در سن ۹۴ سالگی دار فانی را وداع گفت. زندهیاد «خوروش» از بازیگران باسابقه تئاتر سینما و تلویزیون بود که نقشآفرینیاش در سریالهایی همچون «امیرکبیر»، «باغ گیلاس»، «امام علی (ع)»، «پهلوانان نمیمیرند» و «روشنتر از خاموشی» در حافظه مخاطبان ماندگار شد. این بازیگر از اوایل دهه ۸۰ فعالیت خود در سینما و تلویزیون را متوقف کرده بود.
فریماه فرجامی
«فریماه فرجامی» بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون، نهم تیر ۱۴۰۲ بعد از مدتها مبارزه با بیماری دار فانی را وداع گفت. بیتردید نامِ بازیگر درخشان فیلمهایی همچون «پرده آخر»، «مادر»، «اجارهنشینها»، «تیغ و ابریشم»، «سرب»، «نرگس» و چندین فیلم سینمایی دیگر، از خاطر سینمادوستان فراموش نخواهد شد. با وجود تمام نقاط درخشان کارنامه «فریماه فرجامی»، او بخش زیادی از دوران طلایی زندگی حرفهایاش را به دوری از سینما گذراند.
خسرو امیر صادقی
«خسرو امیرصادقی» تهیهکننده و بازیگر سینما و تلویزیون، ۲۳ تیر سال گذشته دار فانی را وداع گفت. مرحوم «امیرصادقی» در بیش از ۳۰ فیلم و سریال بازی کرد و در چندین فیلم نیز بهعنوان تهیهکننده حضور داشت که از جمله سریالهای او میتوان به «پایتخت» اشاره کرد.
حمید منوچهری
«حمید منوچهری» گوینده، برنامهساز و کارگردان رادیویی ۱۱ مرداد ۱۴۰۲ درگذشت. بیش از ۶۰ سال صدای او در رادیو و دوبله شنیده میشد. این پیشکسوت که در سن ۸۲ سالگی از دنیا رفت، زاده ۹ دی ۱۳۲۰ بود و به گفته خودش در سال ۱۳۳۶ در ۱۶ سالگی با نمایشهای رادیویی و یک سال بعد از طریق «هوشنگ کاظمی» با حرفه دوبله آشنا شد او علاوه بر گویندگی بهعنوان بازیگر هم در مجموعههای تلویزیونی و فیلمهای سینمایی حضور داشته است.
آرش میراحمدی
«آرش میراحمدی» بازیگر سینما و تلویزیون ۲۸ شهریور به دلیل ابتلا به بیماری درگذشت. «آرش میراحمدی» سالها در سینما و تلویزیون فعالیت کرد بااینحال در آثاری همچون «خندهبازار» و طنزهای اپیزودیک توانست بهتر دیده شود.
او همچنین در «محله گلوبلبل» و چند مجموعه با «داریوش فرضیایی» به ایفای نقش پرداخت که موردتوجه قرار گرفت و در تعدادی دیگر از آثار سینمایی و تلویزیونی حضور مؤثری داشت.
فردوس کاویانی
«فردوس کاویانی» بازیگر باسابقه و مطرح تئاتر، سینما و تلویزیون ایران ۹ مهر سال ۱۴۰۲ در ۸۲ سالگی چشم از جهان فروبست؛ هنرمندی دوستداشتنی که نقشآفرینیهایش بهخصوص در سریال «همسران» در خاطرهها خواهد ماند. وی بازیگر فیلمهایی همچون «شهر قصه»، «اجارهنشینها»، «بانو»، «میکس»، «سگکشی» و نیز سریالهایی مانند «آژانس دوستی» هم بود.
آتیلا پسیانی
«آتیلا پسیانی» بازیگر و کارگردان مطرح و تأثیرگذار تئاتر و بازیگر سینما و تلویزیون ایران ۱۴ مهر ۱۴۰۲ و در ۶۶ سالگی دار فانی را وداع گفت. مرحوم «پسیانی» بهعنوان بازیگر در عرصه تصویر جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده و نقشآفرینیهایی بهیادماندنی از خود بهجای گذاشت که از آن میان میتوان به فیلمهای سینمایی «مسافران»، «روز شیطان»، «خاکستر سبز»، «کشتی آنجلیکا»، «هیوا» و «پاداش سکوت» و مجموعههای تلویزیونی «محله بروبیا» و «محله بهداشت»، «پردهنشین»، «دیوار»، «گلهای گرمسیری»، «گمگشته» و «راه بیپایان» اشاره کرد.
داریوش مهرجویی
«داریوش مهرجویی» کارگردان بزرگ سینمای ایران که متولد ۱۷ آذر ۱۳۱۸ بود، بیست و سوم مهر ۱۴۰۲ در ویلای شخصیاش به همراه همسرش به قتل رسید. مرحوم «مهرجویی» از جمله کارگردانان شاخص سینمای ایران بود و «مدرسهای که میرفتیم»، «اجارهنشینها»، «هامون»، «بانو»، «سارا»، «پری»، «لیلا»، «درخت گلابی»، «میکس»، «مهمان مامان»، «سنتوری»، «نارنجیپوش» و «لامینور» از جمله آثاری است که او در سینما پیش روی مخاطبان قرار داد.
اکبر احمدی
«اکبر احمدی» که سابقه حضور در سریال های «ولایت عشق»، «مختارنامه»، «شاهگوش»، «دندون طلا» و «سرزمین کهن» را داشته است، دوم آذر سال گذشته دارفانی را وداع گفت.
«احمدی» متولد ۱۳۳۳ در تهران بود. وی فعالیت هنری خود را با حضور در کلاسهای «حمید سمندریان» آغاز کرد. او در سال ۱۳۶۱ در سریال «همشهری» اولین حضور تلویزیونی و سال ۱۳۶۲ با ایفای نقش در فیلم سینمایی «پرونده» به کارگردانی «مهدی صباغزاده» اولین حضور خود در فیلم سینمایی را ثبت کرد.
توران مهرزاد
«توران مهرزاد» هنرمند پیشکسوت رادیو، تئاتر، سینما و تلویزیون و صدای ماندگار نمایشهای رادیویی ۲۸ آذر سال گذشته در سن ۹۳ سالگی درگذشت. «مهرزاد» متولد سال ۱۳۰۹ بود و از سال ۱۳۲۳ فعالیتهای هنری خود را در تئاتر شروع کرد و بعد هم کارش را با ایفای نقش در نمایشهای رادیویی ادامه داد. وی یکی از آخرین بازماندگان نسل اول رادیو در ایران بود.
ناصر طهماسب
«ناصر طهماسب» از گویندگان و صداپیشگان پیشگام سینما و تلویزیون کشورمان اول دی ۱۴۰۲ درگذشت. «طهماسب» متولد ۲۴ آذر ۱۳۱۸ و دوبلور و گوینده پیشکسوت بسیاری از فیلمها و سریالها بود. وی برادر ایرج طهماسب است.
مهارت در ارائه تیپهای جدی و کمدی و لهجههای مختلف از ویژگیهای این گوینده توانا بود. صدای مرحوم «طهماسب» یادآور نقشآفرینی بازیگران مانند هارولد لوید، جک نیکلسون، جیمز استوارت، کری گرانت، همفری بوگارت، هنری فوندا، استیو مککویین، گری کوپر، جین هکمن، آنتونی پرکینز، پیتر سلرز، دیوید جانسن، کوین اسپیسی و ایان ریچاردسون است.
از بهیادماندنیترین نقشهایی که او گویندگی آنها را بر عهده داشته است، میتوان به «جاناتان گرت» در «در برابر باد»، «فرمانده کسلر» در «ارتش سری»، «ابوالفتح» با بازی «علی نصیریان» در «هزاردستان» و «یوگی» در کارتون «یوگی و دوستان» اشاره کرد.
پرویز ربیعی
«پرویز ربیعی» دوبلور پیشکسوت پنجم اسفند ۱۴۰۲ در سن ۸۴ سالگی درگذشت. «ربیعی» متولد سال ۱۳۱۸ بود و بیش از چهار دهه در دوبله حضور داشت.
از جمله نقشهای بهیادماندنی او میتوان از گویندگیاش بهجای «استیو مک کویین» در «دزدی سنت لویی» یا گویندگیاش در دوبله فیلم «هفت دلاور» نام برد.
«ربیعی» دوبلور شخصیت «کائوچیو» در «جنگجویان کوهستان» بود و در مجموعههایی همچون «آقای نجار»، «پسر شجاع» و «فرار از زندان» نیز گویندگی کرد.
مرتضی تبریزی
«مرتضی تبریزی» از هنرمندان رادیو و طنزپردازهای «صبح جمعه با شما» در آخرین روزهای اسفند ۱۴۰۲ درگذشت. این هنرمند در سکوت خبری درگذشت و به خاک سپرده شد و چند روز بعد «اصغر سمسارزاده» که از طریق برنامههای رادیویی رفاقتی دیرینه با او داشت درگذشت او را اطلاعرسانی کرد.
مرحوم «تبریزی» کمدین و بازیگر ایرانی ۴۰ سال در رادیو فعالیت داشت. این هنرمند ایرانی در فیلم «مینیبوس» نیز به ایفای نقش پرداخت و یکی از بازیگران مجموعه «جدی نگیرید» هم بود.
بیتا فرهی
«بیتا فرهی» بازیگر باسابقه سینما و تلویزیون، متولد اول فروردین ۱۳۳۷ چهارم آذر ۱۴۰۲ به علت بیماری دارفانی را وداع گفت.
زندهیاد «فرهی» پیشازاین در آثاری همچون «بانو» «هامون»، «کیمیا»، «خون بازی»، «پارک وی»، «اعتراض»، «سرزمین سبز» و «سرزمین مادری» به ایفای نقش پرداخته بود.
کیومرث پوراحمد
«کیومرث پوراحمد» کارگردان شناخته شده و باسابقه سینما و تلویزیون کشورمان ۱۶ فروردینماه دارفانی را وداع گفت. مرحوم «پوراحمد» متولد سال ۱۳۲۸ در اصفهان بود که در کارنامه حرفهای خود آثار ماندگاری همچون سریالهای «قصههای مجید» و «سرنخ» و فیلمهای سینمایی همچون «بهخاطر هانیه»، «خواهران غریب»، «شب یلدا» و «اتوبوس شب» را داشت.
فیلم سینمایی «پرونده باز است» آخرین ساخته «پوراحمد» بود که در چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر رونمایی شد و بعد از فوت وی به اکران عمومی سینماها نیز درآمد.
Wednesday, 30 October , 2024