زهرا نصیری کمیته امداد به عنوان یک نهاد حمایتی وظیفه و نقش توانمند سازی اقتصادی و اشتغال پایدار برای افراد را برعهده دارد ؛ این نهاد درطی ادوار مختلف اقدامات و برنامه های بسیاری را برای آموزش مهارتهای شغلی، ایجاد اشتغال و تقویت خوداتکایی مددجویان به اجرا رسانده تا افراد با استفاده از مهارت های […]
زهرا نصیری
کمیته امداد به عنوان یک نهاد حمایتی وظیفه و نقش توانمند سازی اقتصادی و اشتغال پایدار برای افراد را برعهده دارد ؛ این نهاد درطی ادوار مختلف اقدامات و برنامه های بسیاری را برای آموزش مهارتهای شغلی، ایجاد اشتغال و تقویت خوداتکایی مددجویان به اجرا رسانده تا افراد با استفاده از مهارت های شغلی کسب نموده بتوانند برای خود کسب و کاری مهیا نمایند و با علاوه بر خودکفایی در معیشت خود، برای افراد جویای کار فرصت های شغلی فراهم نمایند.
داده های آماری نشان میدهد که برگزاری دوره های آموزشی در نهاد کمیته امداد بیشتر به سمت و سوی خودکفایی بانوان بوده زیرا درصد بالایی ازافراد تحت پوشش این نهاد را بانوان تشکیل می دهند لذا مقارن با اعیاد شعبانیه و درچهل و هفتمین فجرانقلاب اسلامی دومین همایش جشن اشتغال و خودکفایی ۶۷۹۰ مددجویان کمیته امداد استان اصفهان در تالار ابن سینا دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در حالی برگزار شد که در ۱۰ماهه سال ۱۴۰۳ مجموعا ۹۳۵۰ فرصت شغلی ایجاد شده است که تعداد ۵۵۸۵ نفر از آنها به روش هدایت شغلی و تعداد ۳۳۵۷ نفر نیز با کمک راهبران شغلی کسب و کار در این استان راه اندازی شده اند.
به گفته مسئولان اگر نبود حمایت خیران نیکو دردیار نصف جهان که از مال خود برای کمک به نیازمندان خیرو بخشش نمایند، این تعداد خودکفایی مددجویان کمیته امداد و یا یاری رسانی به دیگرمددجویان که در زمینه های مختلف دارای مشکل هستند میسرنبود وقطار امداد رسانی به نیازمندان با مشکل روبه رو میشد.
اما بنا برآمارهایی که احمد رضایی ، معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد استان اصفهان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار پایگاه خبری شهید یاران درپاسخ به سوالات مطرح شده این رسانه ارائه می دهد، مردم اصفهان در سال ۱۴۰۲ بیش از ۴۵۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان به کمیته امداد کمک کردهاند؛ این کمکهای نقدی و غیرنقدی تأثیر زیادی در بهبود وضعیت اقتصادی خانوادههای نیازمند استان اصفهان داشته ویاریگر آن ها بوده است.
با توجه به اهمیت مقوله اشتغال درجامعه و مصداق ابیات شعر”محمد علی ریاضی یزدی” که فرمود “صدها فرشته بوسه بر آن دست می زنند ؛ کز کار خلق یک گره بسته واکند” با احمد رضایی ، معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد حضرت امام خمینی (ره) استان اصفهان پیرامون برنامه ها و اقداماتی که برای اشتغال مددجویان در این نهاد ارزشمند به مرحله اجرا رسیده است گفتگو نموده ایم که متن آن را دامه می خوانید .
*کدامیک از شهرستان های استان اصفهان بیشترین آمار خودکفایی و اشتغال مددجویان را به خود اختصاص داده اند؟ و از بین ۲۲۴ هزار مددجو در استان اصفهان کدامیک از شهرستان ها بیشتر آمار را داراست؟
درحال حاضر در شهرستان اردستان بیشترین آمار اشتغال مددجویان امداد محقق شده است، شغل های ایجاد شده بیشتر در زمینه صنایع دستی،خدمات، حمل و نقل، دامپزشکی، کشاورزی،تولید محصولات گلخانه ای و نیروگاه خورشیدی بوده است .
اما در رابطه با بخش دوم سوال شما باید بگویم که شهرستان های نجف آباد ، فلاورجان و منطقه ۲ اصفهان بیشترین آمار مد جویان امداد را به خود اختصاص می دهند.
*بفرماید نیروگاه های خورشیدی با چه هدفی در منازل مددجویان نصب میشود و امسال چه تعداد نیروگاه خورشیدی در منازل مددجویان و بیشتر در چه شهرستان هایی نصب شد؟
تاکنون ۱۰۷ نیروگاه خورشیدی در منازل مددجویان امداد در اقصی نقاط استان اصفهان نصب شده است، با تفاهم نامه منعقد شده با سازمان ساتبا، شرکت توزیع برق استان اصفهان و کمیته امداد قرار است تعداد این نیروگاه ها افزایش یابد.
تعهد امسال ما احداث ۱۸۰۰ نیروگاه خورشیدی برای مددجویان است، تاکنون ۱۹۹۰ مورد به بانک ها معرفی شده اند و ۹۳۲ مورد موفق به دریافت تسهیلات شده اند؛ اکنون ۵۱۲ نیروگاه به شبکه سراسری برق متصل وهر خانوار۱۲۵ میلیون تومان تسهیلات وام کم بهره ۴ درصد دریافت کرده است .
مجموعه برقی که از محل تولید نیروگاه های خورشیدی خانوراهای کمیته امداد به شبکه برق سراسری تزریق میشود ۲۵ کیلو وات در سال جاری است .
به طور کلی در قسمت شرق اصفهان درخواست ها برای احداث نیروگاه خورشیدی بیشتربوده است و این مسئله به دلیل کم آبی و رکود کشاورزی است که مددجویان به دلیل بازدهی خوب این نیروگاه ها رغبت بیشتری به نصب آن درمنازل خود دارند.
*میزان موفقیت افراد در طرح اشتغال سال قبل کمیته امداد چه میزان بوده است وآیا این مددجویان به لحاظ کمی و کیفی از هر گونه حمایت کمیته امداد بی نیاز شده اند؟
اگر بخواهم از ابتدای فرایند اقدامات اشتغال زایی و خودکفایی در کمیته امداد سخن بگویم ، موضوع از آنجا شروع میشود که در ابتدای هرسال و برای هر استان سهم اشتغال تعیین میشود، امسال برای استان اصفهان رقم ۱۶ هزار فرصت شغلی تعیین و ابلاغ گردید؛خوشبختانه با تلاش های صورت گرفته تا این لحظه ۱۰ هزار فرصت شغلی برای مددجویان اصفهانی ایجاد شده است.
با تعیین سهم اشتغالی که ما در اداره کل کمیته امداد استان برای ۲۳ شهرستان داشته ایم بحمدالله این کار به خوبی پیگیری شده است و ما امیدورایم مابقی این سهم نیز به زودی محقق شود .
البته برای تعیین سهم هرشهرستان یکسری شاخصه هایی مانند میزان نرخ بیکاری،جمعیت خانوار،متقاضیان اشتغال و جمعیت مددجویان وجود دارد که توسط کارشناسان اشتغال در شهرستان ها بررسی می شود و نتیجه آن میشود که درسال قبل توانستیم ۸۰۶۰ مددجو را با اشتغال خودکفا کنیم و و امسال تعداد این افراد به ۶۷۹۰ نفررسید.
*برنامه ریزی کمیته امداد برای خانواده هایی که از دایره حمایت خارج میشوند و برای اینکه طرح های اشتغال آنان با موفقیت همراه شود چیست؟ توضیح بفرماید اگر خدمات مشاوره ای ، حمایتی ، نظارتی ، همکاری با دیگر ارکان ها دارید؟
به این صورت نیست که بدون برنامه ریزی مددجویان کمیته امداد از چرخه حمایت خارج شوند، در صورتی فردی خودکفا محسوب میشود که حداقل ۱۸ ماه از دریافت تسهیلات او گذشته ، درآمد ماهانه نسبت به گذشته افزایش یافته و وضعیت اقتصادی خانواده به گونه ای بهبود یافته باشد که دهک خانواری او تغییر یابد.
مددجویان زمانی که به درآمد پایدار برسند کارشناسان اشتغال در کمیسیون حمایتی اداره کل کمیته امداد این موارد را مورد ارزیابی و بررسی قرار می دهند و بعد از اینکه تمام جوانب کار بررسی و عیار سنجی شد اگر تمامی مشکلات معیشتی افراد برطرف شده باشد مشمول طرح خوکفایی می شوند درغیر این صورت تحت حمایت کمیته امداد هستند تا به مجموعه ای ازشرایط نرمال برسند.
ما درهر شهرستان ناظران اشتغال داریم که هر ۳ و ۶ ماه یکبار از طرح های اشتغال مددجویان بازدید و مورد ارزیابی قرار می دهند و اگرمددجویی با مشکلی روبه رواست با استفاده ازخدمات مشاوره ای به مددجو کمک می نمایند.
* به طور خلاصه حمایت کمیته امداد از طرح های اشتغال کارفرمایان برای به کارگیری مددجویان امداد را بیان کنید ؟
در رابطه با حمایت صنایع از طرح های اشتغال کمیته امداد باید بگویم، ما در این زمینه بسته های تشویقی برای کارآفرینان لحاظ کرده ایم؛ چنانچه هرصنعتی بر مبنای بسته های تشویقی ما مددجویی را به کار گیری نماید به ازای هر نفر ۱۵۰ میلیون تومان وام کم بهره دریافت می کند که سقف این وام تا ۴ میلیارد تومان قابل افزایش است البته منوط به تعداد افراد به کار گیری شده درکارگاه های اقتصادی است ؛خوشبختانه مشارکت کارفرمایان دراین طرح بسیار خوب بوده است.
البته ما برای حمایت از کارفرمایان وبه کارگیری مددجویان امداد طرح دیگری نیزداریم که ما به ازاء۲۳ درصد حق بیمه کارگر را کمیته امداد به مدت ۳ الی ۵ سال با شرط نگهداری مددجو درصنعت به کارفرما پرداخت می کند؛در این رابطه تاکنون ۶۴۰ نفر از مددجویان امداد به صنایع معرفی شده اند. این چرخه هم برای کارگر و هم کارفرما مفید است و کارفرما علاوه بر تامین نیرو می تواند از مزایای طرح های کمیته امداد بهره مند شود.
* فرصت های شغلی که کمیته امداد برای نوجوانان و دانشجویان فراهم کرده است چگونه بوده است؟
ما درتابستان ودر زمان اوقات فراغت برای گروه های هدف نوجوان و جوانان برنامه های آموزشی ومهارت افزایی برگزارمی کنیم ، دانش آموزان و دانشجویان می توانند در کنار تحصل به کسب و کار نیز مشغول شوند؛در این زمینه علاوه براعطای مدرک که از اداره آموزش و پرورش، اداره کل فنی و حرفه ای و …صادر میشود فرد می تواند تسهیلات اشتغال ازکمیته امداد حضرت امام (ره) دریافت نماید.
با تاکید به اینکه ما به دانش آموزان به دلیل محدودیت های قانونی نمی توانیم تسهیلات ارائه کنیم، لذا این منابع دراختیار مادر یا پدر قرار می گیرد تا خانواده بتواند اشتغالزایی انجام دهد ولی به دانشجویان این منابع مستقیما پرداخت میشود.
امسال کمیته امداد به ۸۲۰۰ نفر دانش آموزو دانشجو؛ مهارت های تخصصی کسب و کار را آموزش داد تا هر فردی بتواند یک مهارت فنی کسب نماید، این کاربا همکاری تمامی آموزشگاه های فنی و حرفه ای، هلال احمر،اداره آموزش و پرورش و غیره انجام شد .
همچنین، ۲۳۵۰۰ نفر از این افراد تسهیلات لازم برای راه اندازی کسب وکارهای خود دریافت کردهاند و اکنون در مسیر خودکفایی و استقلال مالی خانواده خود قدم برمیدارند.
* صنایع استان در سال جاری برای کمک به نیازمندان و ایجاد اشتغال پایدار مددجویان چه اقداماتی انجام داده اند؟
شرکت های بزرگ صنعتی استان حمایت های خوبی به کمیته امداد داشته اند که بیشتر این کمک ها در زمینه تامین مسکن،جهیزیه، حمایت ازایتام، کمک های فرهنگی، کمک به نخبگان و درمان بیماران صعب العلاج بوده است.امیدواریم که این کمک ها مستدام باشد و ما بتوانیم نیازهای مددجویان امداد را برطرف نمائیم.
*آیا کمیته امداد حضرت امام خمینی (ره) به اتباع خارجی هم خدمات ارائه می دهد؟
خیر،کمیته امداد برای کمک به اتباع خارجی برنامه ای ندارد.
*تعداد مددجویان سرپرست خانوار کمیته امداد حضرت امام خمینی (ره) در استان اصفهان چه تعداد است ؟
ما بسته به نوع شرایط خانواده ها درصد جمعیتی مددجویان متفاوتی داریم؛ اما به طور کلی ۷۰ درصد جامعه هدف ما بانوان هستند که عمدتا سرپرست خانوارمی باشند و۳۴ درصد مددجویان ازآقایان هستند.
*درباره عملکرد ۱۰ماهه امسال معاونت اشتغال کمیته امداد دراستان اصفهان توضیح بفرماید؟
امسال در راستای جذب منابع مبلغ ۱۲۹۶۲ میلیارد ریال تسهیلات قرض الحسنه به متقاضیان پرداخت شد، همچنین تعداد ۶۴۶ نفر از مددجویان توسط کارفرمایان بکارگیری و ۲۵۳ نفردیگر نیز توسط شرکت ها به روش آزاد کاری مشغول به کار شدند؛ به طور کلی ۸۹۴۲ نفری که تسهیلات خوداشتغالی دریافت نمودند در بخش های خدمات، حمل و نقل، دامپروری، صنعت، فرش و گلیم، صنایع دستی، کشاورزی، زنبورداری، پرورش طیور وپرورش آبزیان به کار مشغول شدند.
Tuesday, 18 February , 2025