رئیس دانشگاه اصفهان گفت: پس از جنگ سرد، شرق رفته‌رفته پی برد که غرب به دنبال سلطه همه‌جانبه خود در جهان است و ضرورت دارد در مقابل این سلطه‌طلبی اقدامی کند. ازاین‌رو، با خروج از حالت انفعال، اقدام به تغییروتحول در ساختار موازنه جهانی به کمک ابزارهایی مانند قدرت نرم کرد.  به گزارش خبرنگار پایگاه […]

رئیس دانشگاه اصفهان گفت: پس از جنگ سرد، شرق رفته‌رفته پی برد که غرب به دنبال سلطه همه‌جانبه خود در جهان است و ضرورت دارد در مقابل این سلطه‌طلبی اقدامی کند. ازاین‌رو، با خروج از حالت انفعال، اقدام به تغییروتحول در ساختار موازنه جهانی به کمک ابزارهایی مانند قدرت نرم کرد. 

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری شهید یاران؛ حسین هرسیج، امروز چهارشنبه ۲۱ آذرماه ۱۴۰۳ در پیش‌نشست تخصصی «حقوق بشر شرقی؛ از نظریه تا عمل» در چارچوب همایش بین‌المللی «حقوق بشر شرقی» که در تالار شهید سلیمانی دانشگاه اصفهان برگزار شد، به تحلیل وضعیت حقوق بشر در جهان پس از جنگ سرد پرداخت.

رئیس دانشگاه اصفهان بیان کرد: پس از جنگ سرد، شرق رفته‌رفته پی برد که غرب به دنبال سلطه همه‌جانبه خود در جهان است و ضرورت دارد در مقابل این سلطه‌طلبی اقدامی کند. ازاین‌رو، با خروج از حالت انفعال، اقدام به تغییروتحول در ساختار موازنه جهانی به کمک ابزارهایی مانند قدرت نرم کرد.

وی عنوان کرد: حق در نگاه زور مداران همواره بر مبنای سلطه‌گرهایی و منفعت‌طلبی بوده و نتوانسته است احیاگر حقوق مظلومان واقعی جهان باشد. این امر در مقاطع مختلف تاریخی، چه در دوران جنگ سرد و چه پس از آن، اثبات شده است. حقوق بشر تعریف شده توسط زورگویان بارها قربانی طمع و منافع صاحبان زر و زور بوده است.

هرسیج با اشاره به تاریخ حقوق بشر، تصریح کرد: این مفهوم همواره ارتباط تنگاتنگی با دو مؤلفه قدرت و منفعت داشته که این نیز برآمده از «عقلانیت ابزاری» است. عقلانیت ابزاری به این معنی است که گروه معتقد به آن اهدافی را از قبل برای خود تعیین می‌کند و به خود اجازه می‌دهد از هر وسیله‌ای برای محقق‌شدن آن استفاده کند. کشورهای پیروز در جنگ جهانی دوم، مفهوم حقوق بشر را بارها به نفع خود مورد سوءاستفاده قرار دادند و اولویت آنها تنها منافع خودشان بوده است و توجهی به مفهوم حقوق بشر حقیقی نداشته‌اند.

هرسیج همچنین به نظریات فوکویاما و هانتینگتون اشاره کرد و افزود: پس از پایان جنگ سرد، صاحب‌نظرانی مانند فوکویاما نظریه «پایان تاریخ» را مطرح کردند که بر اساس آن، لیبرالیسم قدرت برتر جهان است و همه کشورها باید تحت سلطه لیبرالیسم قرار بگیرند. در مقابل، هانتینگتون نیز نظریه «جنگ تمدن‌ها» را مطرح ساخت و برخورد تمدن غرب با تمدن اسلامی و کنفوسیوسی را پیش‌بینی کرد.

رئیس دانشگاه اصفهان اظهار کرد: هانتینگتون به‌عنوان استراتژیست آمریکایی با بیان نظریه خود درصدد هشداردادن به اروپا بود تا در پی سرنگونی شوروی سابق، به دنبال احیای یک هویت مستقل از غرب آمریکایی نرود، اما در مورد ظهور قدرت‌های تمدنی اسلام و کنفوسیوسی، پیش‌بینی درستی داشت.

وی در پایان اذعان داشت: امروز، بر خلاف گذشته، از نظر اقتصادی و حتی نظامی، توازن قدرت و ثروت در جهان تا حدود زیادی متعادل شده است و در این شرایط، نهادها و سازمان‌های فرا دولتی می‌توانند نقش مهمی در تغییر موازنه قدرت داشته باشند و دانشمندان علم حقوق نیز باید در این زمینه به ارائه نظریه بپردازند.