مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در در پنل تخصصی «چالش‌ها و فرصت‌های تامین و توسعه انرژی در صنعت فولاد» گفت: بدون شک اگر نیروگاه فولادمبارکه امسال در مدار نبود ما نمی‌توانستیم رتبه دهم تولید فولاد در جهان را همچنان حفظ کنیم و این در حالی است که افزایش ظرفیت‌ها را در دستور کار داشته‌ایم. به گزارش […]

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در در پنل تخصصی «چالش‌ها و فرصت‌های تامین و توسعه انرژی در صنعت فولاد» گفت: بدون شک اگر نیروگاه فولادمبارکه امسال در مدار نبود ما نمی‌توانستیم رتبه دهم تولید فولاد در جهان را همچنان حفظ کنیم و این در حالی است که افزایش ظرفیت‌ها را در دستور کار داشته‌ایم.

به گزارش پایگاه خبری شهید یاران، محمدیاسر طیب‌ نیا مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با بیان اینکه کشور ایران در زمینه تولید فولاد، رتبه دهم جهان را دارد، اظهار کرد: بررسی آمار تولید فولاد ایران در ۱۱ ماهه سال ۲۰۲۴ بیانگر تولید ۲۸ میلیون تن فولاد است و علی رغم افزایش ظرفیت، این آمار نسبت به سال گذشته ثابت مانده و و البته کاهشی هم نداشته است.

وی با اشاره به ناترازی های برق و گاز در کشور و به دنبال آن اعمال محدودیت‌ها برای صنایع و به ویژه صنایع فولادی ابراز کرد: این ناترازی‌ها از چهار سال گذشته وجود داشته و هر سال رو به افزایش است و از این رو ثابت ماندن میزان تولید فولاد، مرهون اتفاقات هوشمندانه‌ای است که توسط فعالان صنعت فولاد اتفاق افتاده است.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با بیان اینکه چالش‌ها در صنعت فولاد تنها منحصر به ناترازی برق و گاز نیست، ادامه داد: ما در صنعت فولاد چالش مواد اولیه، عدم توازن، مشکلات حمل و نقل را داریم. همچنین با بحران آب روبرو هستیم اما سال‌های اخیر ناترازی انرژی گاز و برق بر دیگر بحران‌ها پیشی گرفته و به عنوان گلوگاه اصلی شناخته می‌شود.

وی با بیان اینکه فولاد مبارکه برای حل ناترازی آب اقدام به خرید پساب شهرهای اطراف کرده و در حال حاضر ۵۰ درصد از نیاز آبی این شرکت توسط تصفیه پساب خریداری شده از شهرهای اطراف تأمین می‌شود، اضافه کرد: این شرکت در پروژه انتقال آب دریای عمان به استان اصفهان که تا پایان سال ۷۰ میلیون لیتر مکعب آب را برای صنایع استان تأمین می‌کند، نقش بسزایی داشته و با تحقق این پروژه به جز بحث آب شرب فولاد مبارکه، این شرکت از آب خام بی‌نیاز خواهد شد.

کاهش مصرف آب برای تولید هر تن فولاد در فولاد مبارکه

وی تصریح کرد: از سویی نیز فولاد مبارکه با پیاده‌سازی فرآیندهای مختلف میزان مصرف آب برای هر تن فولاد را کاهش داده و در حال حاضر برای تولید هر تن فولاد در فولاد مبارکه ۲٫۲ متر مکعب آب مصرف می‌شود.

طیب نیا اجرای پروژه‌های این چنین را برکات وجود صنایعی مانند فولاد مبارکه دانست و گفت: این تأثیرگذاری مستقیم و غیر قابل انکار فولاد مبارکه در تأمین ۶ درصد GDP کشور و همچنین زیرساخت‌های دیگر صنایع کشور است.

وی با بیان اینکه فولاد مبارکه به منظور تأمین مواد اولیه نیز طی سه سال اخیر سرمایه‌گذاری‌های مناسبی در حوزه فعال‌سازی معادن جدید داشته است، گفت: از این معادن در حال حاضر نزدیک به ۳ میلیون تن سنگ آهن استخراج شده است، همچنین فولاد مبارکه نسبت به خرید شرکت صنایع معدنی کانی سازان کیمیا (اُپال) برای تأمین مواد اولیه خود اقدام کرده که اتفاقی بزرگ برای پایداری صنعت فولاد تلقی می‌شود.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با بیان اینکه به منظور رفع ناترازی برق نیز شرکت فولاد مبارکه به عنوان شرکتی پیشرو نسبت به راه اندازی نیروگاه ۹۱۴ مگاواتی سیکل ترکیبی کلاس F اقدام کرده افزود: حدود ۶۰۰ مگاوات از نیروگاه سیکل ترکیبی فولاد مبارکه از سال گذشته در مدار قرار گرفته است و بدون شک اگر نیروگاه فولادمبارکه امسال در مدار نبود ما نمی‌توانستیم رتبه دهم تولید جهان را همچنان حفظ کنیم و این در حالی است که افزایش ظرفیت‌ها را در دستور کار داشته‌ایم.

طیب نیا همچنین با اشاره به راه‌اندازی نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی خورشیدی فولاد مبارکه افزود: تاکنون ۴۰ مگاوات از این نیروگاه وارد مدار شده و ماهانه ۲۰ مگاوات وارد مدار خواهد شد و امیدواریم به مرور تا پایان سال آینده همه نیروگاه به بهره‌برداری خواهد رسید.

وی گفت: در حوزه نیروگاه بادی نیز راه اندازی نیروگاه ۲۰۰ مگاواتی را در سنگان در دستور کار قرار داده‌ایم که طرح مطالعاتی آن رو به پایان است.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در خصوص برنامه این شرکت برای رفع ناترازی گاز نیز اضافه کرد: برای حل این ناترازی نیز از سه سال گذشته تاکنون اقداماتی را انجام داده‌ایم و مطالعات انجام شده و میدان گازی هم معرفی شده است. لذا توافقات نهایی با وزارت نفت انجام شده و قرارداد ما آماده امضا است. در صورت تحقق این امر گروه فولاد مبارکه می‌تواند نیاز خود را به سوخت گاز تأمین کند.

وی در خصوص فعالیت شرکت فولاد مبارکه در حوزه دانش بنیان‌ها و بومی‌سازی قطعات، تجهیزات و مواد مصرفی گفت: ما در فولاد مبارکه به ۹۰ درصد بومی‌سازی رسیده‌ایم، همچنین برای تولید الکترود گرافیتی نیز شرکت نوین الکترود اردکان در سال جاری وارد مدار خواهد شد.

باید سیاست‌های اقتصادی و صنعتی دولت برای سرمایه‌گذاران حوزه انرژی قابل پیش‌بینی باشد

طیب نیا در ادامه به گزارش درج شده در روزنامه آسوشیتدپرس استناد کرد و افزود: می‌دانیم که حرکت به سمت صنعت سبز در اروپا رویکردی جدی است و سیاستگذاری‌ها و مشوق‌ها در این زمینه اعلام شده است. در سال ۲۰۲۴ در انگلستان مشوق‌هایی برای شرکت‌های فولادی که تولید خود را به کوره‌های قوس الکتریکی تبدیل می‌کنند در نظر گرفته شده است و این در حالی است که در کشورمان و در فولاد مبارکه این کوره‌ها فعال است.

وی با بیان اینکه در انگلستان با توجه به سیاست استفاده از کوره‌های قوس الکتریکی در صنایع فولادی هزینه برق ۵۰ درصد کاهش یافته تا این شرکت‌ها بتوانند به سمت صنعت سبز حرکت کنند، افزود: در این راستا می‌توان نتیجه‌گیری کرد که اگر امروز با ناترازی‌هایی به ویژه در صنعت برق روبرو هستیم باید جهت‌گیری کشور در راستای تأمین این ناترازی‌ها مشخص شود.

طیب نیا ادامه داد: فعلاً دولت امکان حل کامل ناترازی‌ها را ندارد، از این رو جهت‌گیری در راستای خود تأمینی به سمت خود صنایع است. در این شرایط باید سیاست‌های اقتصادی و صنعتی دولت برای سال‌های آینده برای سرمایه‌گذاران قابل پیش‌بینی باشد.

وی گفت: صنایع باید بدانند که سیاست دولت برای تأمین گاز آنها تا سال ۱۴۱۰ چیست و برای قیمت انرژی چه برنامه‌ای دارد، تا بتوانند سرمایه‌گذاری و جهت‌گیری کنند.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با بیان اینکه مطالبه‌ای که ما می‌توانیم از دولت و وزارت صنعت معدن و تجارت داشته باشیم این است که در قبال سرمایه‌گذاری‌های انجام شده از سوی صنایع در راستای خود تأمینی انرژی برق، در زمان‌های محدودیت برق، صنایعی که سرمایه‌گذاری کرده‌اند باید برق آنها تأمین شود، ادامه داد: هرچند فولاد مبارکه نیروگاه ۹۱۴ مگاواتی سیکل ترکیبی و نیروگاه خورشیدی را وارد مدار کرده اما همچنان با محدودیت انرژی روبرو است و باید توجه داشت که در حال حاضر ۵۰ درصد برق و حدود ۷۰ درصد گاز مصرفی فولاد مبارکه تأمین نمی‌شود.

وی افزود: اگر قصد سرمایه‌گذاری در راه‌اندازی میدان گازی را داریم باید مشخص شود که در دوران محدودیت، دولت چه رفتاری خواهد داشت.