کمتر از دو هفته دیگر قرار است نمایشگاه کتاب برگزار شود. این اولین نمایشگاه کتاب در دولت چهاردهم خواهد بود. به‌تازگی فهرست هزینه‌های برگزاری این نمایشگاه در سال‌های ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳ منتشر شده است. هزینه‌های نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در آخرین دوره دولت سیزدهم نسبت به آخرین دوره برگزاری این نمایشگاه در دولت دوازدهم، ۱۳ […]

هزینه‌های نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در آخرین دوره دولت سیزدهم نسبت به آخرین دوره برگزاری این نمایشگاه در دولت دوازدهم، ۱۳ برابر شده و به بیش از ۲۲۰ میلیارد تومان رسیده است! انتظار می‌رفت‌ هزینه‌های برگزاری هر اتفاقی در این سال‌‌ها چند برابر شود، اما افزایش ۱۳‌برابری یک اتفاق فرهنگی پرسش‌های متعددی را به همراه داشته است.

۱۶ میلیارد برای ناهار!

هنگامی که فهرست هزینه‌ها را بالا و پایین می‌کنیم، به نکته عجیبی بر‌می‌خوریم: هزینه‌های ناهار نمایشگاه سال ۱۴۰۳ تقریبا برابر با تمام هزینه‌های نمایشگاه سی‌و‌دوم است که در سال ۱۳۹۸ پیش از همه‌گیر‌شدن کرونا برگزار شد. بر‌اساس گزارش هزینه‌های برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران که در سامانه شفافیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شده، فقط هزینه ناهار در سال ۱۴۰۳ به بیش از ۱۶ میلیارد تومان رسیده است؛ در‌حالی‌که هزینه برگزاری کل نمایشگاه سی‌ودوم در سال ۱۳۹۸ به ۱۷ میلیارد تومان نرسیده است.

بر‌اساس گزارش سامانه شفافیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بالاترین هزینه نمایشگاه، یارانه‌ای است که برای هزینه ارسال مرسوله‌های پستی ناشران پرداخت شده است و مبلغی بیش از ۲۶‌میلیارد‌و ۵۰۰ هزار تومان را شامل می‌شود. پس از آن اجاره مصلا با رقم نزدیک به ۱۳ میلیارد تومان قرار دارد و بعد هم پرداختی به عوامل اجرائی با اندکی کمتر از اجاره مصلی،۱۲‌میلیارد‌و ۷۰۰ میلیون تومان.

رقم ۱۶ میلیارد برای ناهار در حالی که هزینه پرداختی به عوامل اجرائی نزدیک به ۱۳ میلیارد تومان است، این پرسش را پیش می‌آورد که این تناسب چگونه برقرار می‌شود؟ ممکن است دستمزد برخی دیگر از عوامل در قالب پروژه‌ها پرداخت شود، اما اگر ناهار هر نفر در سال ۱۴۰۳ در رستوران معمولی برای حجم بالا را صد هزار تومان‌ و تعداد روزهای نمایشگاه را ۱۲ روز در نظر بگیریم، روزانه تقریبا ۱۳هزار‌و ۵۰۰ غذا در نمایشگاه مصرف شده است و اگر فرض کنیم که به‌جای غذای معمولی، غذای گران‌قیمت سرو شده است و هر غذا را ۲۰۰ هزار تومان در نظر بگیریم، روزانه شش‌هزار‌و ۵۰۰ نفر در نمایشگاه غذا دریافت کرده‌اند. حالا پرسش اینجاست که مگر تعداد نیروهای اجرائی نمایشگاه چند نفر است؟

در گفت‌وگو با یکی از برگزارکنندگان پیشین نمایشگاه کتاب تهران این موضوع را در میان گذاشتیم. او ضمن اظهار بی‌اطلاعی از شیوه برگزاری نمایشگاه دوره گذشته، گفت‌ معمولا در دوره‌های مختلف کل عوامل اجرائی و میهمانان در یک روز از سه هزار نفر بعید است تجاوز کند.

تورم ۵۰‌درصدی

اگر از سال ۱۳۹۸ سالانه ۵۰ درصد تورم نیز محاسبه کنیم، هزینه‌های برگزاری نمایشگاه نباید به بیش از صد میلیارد می‌رسید.

یکی دیگر از کسانی که با او درباره رشد هزینه نمایشگاه گفت‌وگو کردیم، معتقد بود‌: « طبیعتا بخشی از افزایش هزینه نمایشگاه به افزایش قیمت‌ها برمی‌گردد، اما قطعا افزایش قیمت ۱۳ برابر نبوده است».

این شرایط و قیمت‌ها نگرانی‌هایی را به وجود آورده است که این افزایش بی‌رویه هزینه‌های نمایشگاه بین‌المللی کتاب در سه دوره‌ گذشته، امسال هم تکرار شود، در‌حالی‌که به نظر می‌رسد این افزایش قیمت پایه نامناسبی در این وضعیت اقتصادی است‌‌، یا اینکه به میزان بسیار اندکی از آن کاسته‌ و به‌عنوان صرفه‌جویی اعلام شود.

امیدواریم امسال برگزارکنندگان نمایشگاه هزینه‌های برگزاری را واقعی کنند و اگر قرار است افزایشی در هزینه‌ها داشته باشد، در یارانه‌های خرید کتاب و در دسترسی مردم به کتاب باشد.

باتوجه به انتشار این خبر در شبکه های اجتماعی و رسانه ها از جناب آقای دکتر سید عباس صالحی وزیر محترم درخواست می‌کنیم تا در راستای مطالبات خانواده شهدا و ایثارگران در این مورد توضیحات تکمیلی را در اختیار رسانه ها قرار دهند

جمعی از فرزندان شاهد و ایثارگر