هرمزگان در مسیر توسعه و گسترش آب‌شیرین‌کن‌ها/ تولید ۴۷ درصد ظرفیت آب شیرین‌کن‌های کشور در هرمزگان با فعالیت‌های صورت گرفته توسط دولت سیزدهم در حوزه آب طی یک سال اخیر، ۴۷ درصد مجموع ظرفیت تولید آب‌شیرین‌کن‌های کشور به هرمزگان تعلق دارد که با اضافه شدن ظرفیت‌های جدید، سهم این استان از آب تولیدی کشور به […]

هرمزگان در مسیر توسعه و گسترش آب‌شیرین‌کن‌ها/ تولید ۴۷ درصد ظرفیت آب شیرین‌کن‌های کشور در هرمزگان

با فعالیت‌های صورت گرفته توسط دولت سیزدهم در حوزه آب طی یک سال اخیر، ۴۷ درصد مجموع ظرفیت تولید آب‌شیرین‌کن‌های کشور به هرمزگان تعلق دارد که با اضافه شدن ظرفیت‌های جدید، سهم این استان از آب تولیدی کشور به ۶۱ درصد می‌رسد.

به گزارش پایگاه خبری شهید یاران به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، “عبدالحمید حمزه‌پور” مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان با اشاره به اقدامات انجام شده و برنامه‌های وزارت نیرو در دولت سیزدهم برای تأمین آب پایدار شهر و روستاهای این استان، تصریح کرد: عمده جمعیت هرمزگان به دلیل همجواری با دریا در شهرستان‌های ساحلی زندگی می‌کنند و این استان ظرفیت بالایی برای شیرین‌سازی آب دریا دارد.
وی با بیان اینکه با حمایت دولت سیزدهم و تکیه بر این ظرفیت تلاش شده تا با جلب مشارکت سرمایه‌گذاران از طریق احداث آب‌شیرین‌کن‌ها تأمین آب مورد نیاز در نقاط مختلف این استان تقویت شود، ابراز امیدواری کرد: تحقق این مهم در کنار سایر طرح‌های وزارت نیرو از جمله جهاد آبرسانی، پایانی بر تنش‌های آبی استان هرمزگان باشد.
حمزه‌پور با بیان اینکه کاهش منابع سطحی و زیرزمینی سبب شده است این شرکت به سمت شیرین‌سازی آب دریا پیش رود، تصریح کرد: در حال حاضر ۴۱ سایت نمک‌زدایی با ظرفیت ۲۲۸ هزار و ۵۰۰  متر مکعب در شبانه‌روز در سراسر هرمزگان نیاز آبی بخشی از مناطق استان را تامین می‌کند.
وی با بیان اینکه در تلاشیم برای رفع محدودیت‌های آبی ۱۱ سایت دیگر با ظرفیت ۳۴ هزار متر مکعب در شبانه‌روز وارد مدار تولید شود، افزود: در حال حاضر ۴۷ درصد مجموع ظرفیت تولید آب‌شیرین‌کن‌های کشور به هرمزگان تعلق دارد که با اضافه شدن ظرفیت‌های جدید، سهم هرمزگان از آب تولیدی کشور به ۶۱ درصد می‌رسد.​
حمزه‌پور با اشاره به تأمین نیمی از آب مورد نیاز شهر بندرعباس از طریق آب‌شیرین‌کن یکصد هزار متر مکعبی، اضافه کرد: قیمت تمام شده شیرین‌سازی آب دریا برای دولت بسیار بالاست و در سال گذشته ۱۴۰۰ میلیارد تومان در قالب خرید تضمینی هزینه شده است.

پیش‌بینی تامین نیاز آبی بستک از طریق شیرین‌سازی آب دریا
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان همچنین با اشاره به گسترش استفاده از ظرفیت آب‌شیرین‌کن‌ها و تلاش‌های آبفا برای نجات بستک از کم آبی افزود: بستک از جمله شهرستان‌های غیر ساحلی هرمزگان است که آبفا در صدد است نیاز آبی آن را از طریق آب‌شیرین‌کن تامین کند.
وی ادامه داد: این طرح با هدف عبور از بحران خشکسالی و ایجاد ظرفیت پایدار منابع آبی و تامین نیاز آبی شهرهای جناح و بستک و ۳۹ روستای مسیر اجرایی شده است.
حمزه پور افزود: حجم عملیات اجرایی طرح آبرسانی از تاسیسات نمک‌زدایی چارک به شهرهای بستک و جناح و روستاهای مسیر شامل، ۶۶ کیلومتر خط انتقال آب، احداث ۷ باب مخزن با حجم ۱۲ هزار متر مکعب، احداث چهار باب ایستگاه پمپاژ و اجرای ۳۷ کیلومتر خط انتقال برق جهت تامین برق با ظرفیت ۶.۴ مگاوات است.
وی همچنین گفت: آب‌شیرین‌کن چارک با ظرفیت ۸ هزار متر مکعب در روز و فرایند نمک‌زدایی اسمز معکوس در فاصله ۶۶ کیلومتری شهر بستک در حال احداث است و مبلغ برآورد اولیه آن یک هزار و ۲۲۰ میلیارد ریال  است.

رویدر و بخش مرکزی بندرعباس مقصد بعدی خط انتقال آب‌شیرین‌کن خلیج فارس
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان در ادامه با اشاره به پروژه تامین آب رویدر و روستاهای مسیر از آب‌شیرین‌کن خلیج فارس، گفت: برای تامین آب روستاهای این مسیر هیچ گونه منبع پایدار آب شرب غیر از آب‌شیرین‌کن وجود ندارد که به همین منظور و با هدف استفاده از ظرفیت شیرین‌سازی آب دریا، ۳۸ کیلومتر از خط انتقال آب شهر رویدر و روستاهای مسیر اجرا شده است و برای بهره‌مندی آنها نیازمند اجرای ۵۶ کیلومتر خط انتقال جدید در فاز دوم طرح هستیم.
وی با بیان اینکه اعتبار مورد نیاز این پروژه ۱۵۰ میلیارد تومان است، عنوان کرد: عمده روستاهای هدف در طرح یاد شده در مسیر اصلی قرار دارند و با تامین اعتبار و اجرای خط انتقال از آب‌شیرین‌کن خلیج فارس جمعیتی بالغ بر ‌۳۴ هزار نفر از آب شرب با کیفیت و پایدار آب‌شیرین‌کن بهره‌مند می‌شوند.
وی به اتصال بخش مرکزی بندرعباس به خط انتقال آب‌شیرین‌کن خلیج فارس اشاره کرد و افزود: این اتفاق امسال رخ خواهد داد و روستاهای شمال بندرعباس از نعمت آب شرب پایدار دست می‌یابند.
به گفته حمزه‌پور، امسال با حمایت ویژه و جهادی استاندار هرمزگان، عملیات آبرسانی به روستای رضوان انجام شد و اهالی این روستا از نعمت آب شرب پایدار بهره‌مند شدند.
مدیرعامل آبفای هرمزگان در ادامه به روند آبرسانی به روستاهای قشم اشاره و از احداث ۳ سایت نمک‌زدایی در شرق، غرب و مرکز در مجموع به ظرفیت ۱۲ هزار مترمکعب در شبانه روز خبر داد که بزودی تکمیل و به بهره‌برداری می‌رسد.
حمزه پور گفت: در حال حاضر این سه پروژه هر کدام به ظرفیت ۴ هزار مترمکعب در شبانه‌روز در روستاهای تورگان، باسعیدو و سلخ توسط سرمایه‌گذاران بخش خصوصی در دست احداث است.
به گفته وی، با بهره‌برداری از این پروژه‌ها طی یک‌سال آینده، شاهد بهبود وضعیت تامین و توزیع آب شرب پایدارِ جمعیتی برابر ۵۶ هزار نفر خواهیم بود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان در ادامه با اشاره به اجرای سه پروژه خط انتقال آب به روستاهای سلخ، باسعیدو و تورگان  قشم، اظهار داشت: این پروژه‌ها در مجموع به طول ۴۱ کیلومتر و با اعتباری برابر ۲۴۴ میلیارد ریال در دست اجراست.
حمزه پور افزود: همچنین پروژه ساخت مخازن ۵۰۰ و یکهزار مترمکعبی با اعتبار ۱۷۰ میلیارد ریال در حال احداث است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان همچنین به دیگر تصمیم مهم که بر ظرفیت تامین آب جزیره قشم تاثیر گذاشت، اشاره و خاطرنشان کرد: ظرفیت شیرین‌سازی سایت درگهان تا پیش از این سه هزار مترمکعب در شبانه روز بود که با ورود جدی دولت و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی این ظرفیت به پنج هزار مترمکعب در شبانه‌روز رسید.
وی، اعتبار هزینه شده برای نوسازی و ارتقای تاسیسات آب‌شیرین‌کن درگهان را ٢۵٠ میلیارد ریال عنوان کرد و افزود: آب تولیدی آن با قیمت تضمینی از سرمایه‌گذار خریداری و تامین کننده نیاز «درگهان»، «هلر»، «سایت مسکن مهر قشم» و «شهرک نیروی دریایی سپاه» است.
 
جهاد آبرسانی و محرومیت‌زدایی از روستاهای هرمزگان
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان در ادامه با اشاره به یکی دیگر از پروژه‌های مهم و تاثیرگذار استان هرمزگان که جمعیت زیادی را برای دستیابی به آب پایدار در بر می‌گیرد، گفت: همزمان با استقرار دولت سیزدهم و نگاه خاص دولت مردمی به مناطق کم‌تر برخوردار، طرح جهاد آبرسانی توسط وزارت نیرو تشکیل و عملیات اجرایی آن آغاز شد.
وی با بیان اینکه در اجرای این طرح ۸۱ هزار نفر از نعمت آب شرب پایدار بهره‌مند می‌شوند، افزود: وزارت نیرو برای تحقق این مهم اعتباری بالغ بر ۱۱ هزار و ۴۰ میلیارد ریال پیش‌بینی کرده است.
حمزه‌پور ادامه داد: در این راستا آبرسانی به ۱۷ مجتمع و ۳ تک روستا پیش‌بینی شده است که در مجموع ۶۷ روستا در این قالب از نعمت آب شرب پایدار بهره‌مند خواهند شد.
به گفته وی، با هدف تامین نیاز آبی روستاها، در این مرحله بخشی از جمعیت روستایی شهرستان‌های بندرلنگه، بستک، خمیر، رودان، میناب، قشم، جاسک، رودان و سیریک در قالب جهاد آبرسانی به آب شرب پایدار دست خواهند یافت که امیدواریم با تکمیل آن، مردم این مناطق به آب پایدار دست پیدا کنند.

آب‌های سطحی و ظرفیت‌سازی برای پایداری آب شرق استان
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان با اشاره به استفاده از ظرفیت آب‌های سطحی برای تامین آب مورد نیاز برخی از مناطق هرمزگان بویژه شرق استان افزود: بخشی از نیاز آبی مرکز استان هرمزگان از طریق آب‌های سطحی واقع در شرق هرمزگان تامین می‌شود که با راه‌اندازی آب شیرین‌کن‌ها و استفاده از این ظرفیت‌ها، آب سدها برای مصارف همان منطقه اختصاص داده شده است.
حمزه‌پور در همین ارتباط به مطالبه دیرینه مردم میناب برای استفاده از آب سد در مصارف خانگی این شهرستان و کاهش انتقال آب به مرکز استان اشاره کرد و گفت: با وارد مدار شدن آب شیرین‌کن‌ها عملا این اتفاق رخ داده و با هدف بهره‌مندی مردم میناب از ظرفیت آب‌های سطحی، طرح انتقال آب از تصفیه‌خانه سد سرنی در دستور کار قرار گرفت و عملیات آن نیز به پایان رسیده است.
وی افزود: بهره‌برداری از این پروژه علاوه بر اینکه مردم میناب به خواسته دیرینه‌شان در استفاده از آب سطحی دست خواهند یافت، باعث پایداری آب این شهر خواهد شد.
به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان، در اجرای طرح بهره‌مندی مردم میناب از آب سد سرنی اقداماتی از جمله تجهیز ایستگاه پمپاژ ، احداث خط انتقال با لوله فولادی به قطر ۸۰۰ میلیمتر، به طول چهار کیلومتر و همچنین احداث دو باب مخزن ذخیره به حجم ۱۰ هزار مترمکعب اجرا شده است.
حمزه‌پور اعتبار هزینه شده برای عملیات اجرایى این پروژه‌ها را بالغ بر ۷۰۰ میلیارد ریال عنوان کرد و افزود: با بهره‌برداری از این پروژه وضعیت تأمین کیفى و کمى آب شرب شهر میناب و تعدادى از روستاهاى پیرامونی و حاشیه این شهر بطور قابل توجهى ارتقا و در پایدارى آب مورد نیاز نیز تأثیر زیادى خواهد داشت.
پیش‌بینی افزایش جمعیت بهره‌مند از آب سد جگین و سهران
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان همچنین به ظرفیت دو سد جگین و سهران در شهرستان‌های جاسک و بشاگرد اشاره کرد و افزود: شهرستان بشاگرد ظرفیت بهره‌مندی از دو سد جگین و سهران را دارد که در همین راستا بخشی از شهرها و روستاهای آن از طریق سد جگین و بخشی دیگر از طریق سد سهران تامین آب می‌شوند که  در طرح توسعه‌ای بیشتر روستاهای مسیر خط انتقال از آب شرب پایدار این سدها بهره‌مند خواهند شد.
به گفته حمزه پور، در حال حاضر ۸ روستا و یک شهر  با جمعیتی بالغ بر شش هزار نفر از خط انتقال جگین به سردشت و  ۱۳ روستا و یک شهر با جمعیتی بالغ بر ۸ هزار نفر از خط انتقال سد سهران به گوهران از نعمت آب شرب بهره‌مند شده‌اند که این دو منبع آبی پایدار (جگین و سهران) ظرفیت تامین آب شرب بیش از ۸۰ روستا و دو شهر سردشت و گوهران را دارد.
حمزه پور افزود: علاوه بر دو سد جگین و سهران، منابع تامین آب روستاهای بشاگرد از طریق ۳۷ دهنه چشمه و ۳۰ حلقه چاه تامین می‌شود که با اتصال به خط انتقال جگین -سردشت و سهران – گوهران ضمن پایداری باعث ارتقای کیفیت آب مورد نیاز آنها خواهد شد.
وی در ادامه به ظرفیت سد جگین برای تامین نیاز آبی جاسک اشاره کرد و افزود: در حال حاضر شهر جاسک و روستاهای مسیر از این سد تامین آب می‌شوند که در تلاش هستیم روستاهای غربی این شهرستان را نیز از آب جگین افزایش دهیم.
به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان، با این اقدام میزان بهره‌مندی روستاهای جاسک از آب شرب پایدار افزایش چشم‌گیری خواهد یافت.

شبکه ها و خطوط انتقال روستایی نیازمند اصلاح و بازسازی
حمزه پور ادامه داد: در حال حاضر ۱۰۰ درصد شهرها و ۸۹ درصد روستاها عملیات آبرسانی به آنها انجام شده است، البته این بدان معنا نیست که مشکل آب در این نقاط وجود نداشته باشد چرا که به دلیل شرایط اقلیمی و کم‌شدن منابع سطحی و زیرزمینی، باعث شده تا آب مورد نیاز بیش از میزان آب تولیدی موجود باشد که برای حل آن نیز در حال اجرای طرح‌های توسعه‌ای و تعریف پروژه‌های جدید هستیم.
مدیرعامل آبفای هرمزگان در تشریح وضعیت شبکه توزیع و خطوط انتقال آب گفت: در حال حاضر شش هزار و ۷۹۲ کیلومتر از شبکه توزیع روستایی و پنج هزار کیلومتر از شبکه توزیع شهری نیازمند توسعه و بازسازی است.
وی افزود: در بخش خط انتقال، نیازمند توسعه و بازسازی ۲۵۱ کیلومتر از خط انتقال شهری و سه هزار و ۵۰۰ کیلومتر خط انتقال روستایی هستیم که در مجموع اعتباری بالغ بر ۶ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان می‌طلبد.

پیش‌بینی توسعه شبکه جمع‌آوری فاضلاب
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان همچنین با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه فاضلاب گفت: در حال حاضر شش شهر بندرعباس، رودان، میناب، هرمز، درگهان و ابوموسی و روستای تیاب از شبکه و تصفیه‌خانه فاضلاب برخوردار هستند که در تلاش هستیم سطح برخورداری این مناطق از خدمات جمع‌آوری فاضلاب را افزایش دهیم.
وی یکی از اقدامات ماندگار آبفا در حوزه فاضلاب را انتقال پساب به صنایع عنوان کرد و افزود: طرح انتقال پساب به صنایع هم اکنون در حال انجام است که با اتمام آن پساب تصفیه‌خانه فاضلاب وارد دریا نمی‌شود و تمامی پساب تصفیه شده در صنایع و فضای سبز استفاده خواهد شد.

بهره‌برداری از ۳۲ پروژه آبرسانی در دولت سیزدهم
حمزه پور با اشاره به پروژه‌های افتتاح شده در دولت سیزدهم گفت: از آغاز دولت سیزدهم تا کنون سرعت اجرای پروژه‌های صنعت آب و فاضلاب با تحت پوشش قرار دادن جمعیت گسترده تری افزایش یافته است.
وی افزود: در دهه فجر سال گذشته ۱۵ پروژه با تحت پوشش قرار دادن ۱۱ هزار و ۹۸۷ نفر در ۱۵ روستا با اعتبار ۳۰۰ میلیارد ریال به بهره‌برداری رسید.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان ادامه داد: با سرعت بخشیدن به پروژه‌های نیمه‌تمام و برنامه‌ریزی شده تعداد پروژه‌های افتتاحی در هفته دولت افزایش و در این هفته ۱۷ پروژه دیگر افتتاح شد که جمعیتی بالغ بر ۳۳ هزار نفر در ۵۴ روستا و شهر تحت تاثیر قرار داد.
وی با بیان اینکه برای بهره‌برداری از این پروژه‌ها اعتباری بالغ بر ۲۵۹ میلیارد تومان هزینه شده است، افزود: در این راستا، ۱۱ حلقه چاه، ۶ باب مخزن، ۸۴ کیلومتر خط انتقال و ۳۲ کیلومتر شبکه توزیع احداث شده است