بوشهریها با یزلهخوانی گرمای جنوب را به فجر آوردند/ نوازندگی رضا مهدوی در شب «حسین ملک» در چهارمین شب از سی و هشتمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر، گروههای هنری ایرانی و خارجی در تالار وحدت نواختند.در چهارمین شب از سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر، در بخش موسیقی بینالملل گروه موسیقی «فادو» از کشور پرتغال […]
بوشهریها با یزلهخوانی گرمای جنوب را به فجر آوردند/ نوازندگی رضا مهدوی در شب «حسین ملک»
در چهارمین شب از سی و هشتمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر، گروههای هنری ایرانی و خارجی در تالار وحدت نواختند.
در چهارمین شب از سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر، در بخش موسیقی بینالملل گروه موسیقی «فادو» از کشور پرتغال به روی صحنه رفت. این اجرا، در نخستین سانس تالاروحدت و درساعت ۱۸:۳۰ برگزارشد. اجرایی که بسیار مورد استقبال حاضران در سالن قرار گرفت و تقریبا تا قطعه آخر با تشویقهای پی در پی، گروه موسیقی را همراهی کردند و حتی در یک یا دو قطعه همخوانیهایی هم به گوش میرسید.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری شهید یاران به نقل از ستاد خبری سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر، گروه موسیقی فادو پرتغال اولین بار است که در جشنواره موسیقی فجر به اجرای برنامه میپردازد و جالب آنکه «ماریو مویتا» که نام هنری او «ماریو دوبراگا» است، خواننده، نوازنده پیانو و سرپرست گروه پیش از اجرای هر قطعه توضیحاتی درباره آثار ارائه میکرد تا مخاطبان موسیقی کلاسیک غربی، شاهد یک اجرای دیدنی و پژوهشی باشند و با موسیقی فادو از کشور پرتغال که به نوعی موسیقی فولک این منطقه است آشنا شوند.
اعضای این گروه سه نفره متشکل بود از «یورگ داسیلوا» نوازنده گیتار و «اوربانو اولیویرا» نوازنده درامز و «ماریو دوبراگا» نوازنده پیانو که در ابتدا یک قطعه بیکلام اجرا کردند و پس از آن ماریو، خواننده گروه در سخنانی رو به حاضران در سالن گفت: «بسیار خوشحالم در این سالن حضور دارم و برای شما اجرا میکنم. اولین قطعه را با یک آکاپلا آغاز کردیم و قطعه بعدی یک کار فیوژن است. قطعه سوم هم نغماتی تماتیک از موسیقی شبه جزیره ایبری بود در گام ماژور محسوب میشود.»
در ادامه پس از قطعه چهارم که در گام مینور اجرا شد، سرپرست گروه به معرفی موسیقی فادو پرداخت و بیان داشت: «گروه فادو در سراسر جهان اجرا داشته است. اگر به شهر ما «لیسبون» سفر کرده باشید، خواهید دید در آنجا بسیاری از موسیقیدانان کارهایی که اجرا میکنند و به گوش میرساندند، تمهایی رمانتیک و عاشقانه دارد و معمولا شاد هستند؛ موسیقی که به دوران کهن این سرزمین باز میگردد.»
این خواننده پس از اجرای قطعه پنجم، اشاره کرد که این قطعه را سالها قبل و در شرایط و روحیه خاصی ساخته است و تقدیم به مخاطبان شد؛ و در ادامه با اشاره به نوازنده گیتار گفت: «اوربانو» سازنده ساز است و این گیتار را خودش ساخته است. این گیتار از سازهای اصلی موسیقی ما است و یک گیتار خاص پرتغالی است که سال ۱۸۷۰ میلادی در کنارساز پیانو بیشتر به مردم معرفی شد. شهر من در جنوب کشور پرتغال است و موسیقی فادو در آنجا بسیار شناخته شده و پیانونوازی این منطقه هم خاص خودش است و خیلی خوشحالم که به نمایندگی از موزیسینهای فادو، اشعار و ملودیهای کهن این منطقه را برای شما ارائه میکنم.»
قطعه بعدی اثری بود ساخته ماریو (نوازنده پیانو) در سه پارت عاشقانه و در ادامه قطعه «اسرار خانه» را به اجرا در آورد. بعد از آن یک موسیقی فادو دیگر به اجرا در آمد که به گفته ماریو: «این اثردر همراهی سولونوازی گیتاراست و آن را در ۳۷ سالگی و در دانشگاه موسیقی ساختهام، زمان به بهانه فارغالتحصیلیام از دانشگاه، این قطعه را به والدینم تقدیم کردم.»
او در ادامه اظهار کرد: «ما این موسیقی را در بیش از ۴۰ کشور اجرا کردهایم و تقریبا با آن ارتباط برقرار کردند. آیا شما هم با آن ارتباط میگیرید؟ و در ادامه حاضران در سالن با تشویقهای پی در پی این اثر را با خواننده همراهی کردند و در ادامه یک موسیقی بیکلام در سه پارت بر پایه و بیس پیانو اجرا شد و این هنرمند ابراز امیدواری داشت تا مخاطبان از این کار لذت برده باشند.
او پس از اجرای قطعه بعدی اشاره داشت: «مادربزرگم اصالتا اسپانیایی است و این سبک موسیقی در دهههای ۵۰- ۶۰ میلادی در آنجا رونق گرفت و در پایان قطعه «دختری با چشمهای سبز» به اجرا درآمد.
به گزارش ستاد خبری سیوهشتمین جشنواره موسیقی فجر، شب گذشته در دومین سانس از اجراها از ساعت ۲۱ و ۳۰ در ابتدا ناصح بهرام بیگی (تکنواز ساز نرمهنای) از کردستان به روی صحنه رفت و مقامهای بیات و شوشتری در سبکهای مختلف موسیقی روایی کردستان ایران و اقلیم کردستان عراق شامل سه فرم حیران، قطار و خاوگر، سوارو، گلو، لشکری، رمبازین، سفر و هجرانی و هاواره بره را نواخت.
در بخش دوم این سانس از اجراهای موسیقی اقوام نیز گروه موسیقی آذربایجانی «راهاب» بر روی صحنه رفت و قطعات «ایران گلدی»، «لالهلر»، «ساری گلدی»، «ریحان» و قطعات دیگری از موسیقی آذربایجانی را اجرا کردند.
اعضای این گروه را فرامرز گلزارفرد (بالابان و سرپرست گروه)، قربان اشرفی (خواننده و قوپوز)، بیتاله بابایی (خواننده و قوپوز)، عباس رسولزاده (خواننده و قاوال)، سمیرا حاجیزاده (اوزان دایره)، اعظم پورمحمد (دایره و همخوان)، المیرا داوری
Tuesday, 29 October , 2024