عضو هیأت علمی دانشگاه گفت: سردر هزار ساله جورجیر اصفهان درواقع تنها باقیمانده مسجد جامع صغیر است که در زمان حمله مغول کاملاً تخریب میشود و فقط این اثر متمایز و چشمنواز تاریخی از آن دوران باقی میماند. مریم قاسمی سیچانی، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد واحد اصفهان در گفتوگو با خبرنگار فارس در اصفهان […]
عضو هیأت علمی دانشگاه گفت: سردر هزار ساله جورجیر اصفهان درواقع تنها باقیمانده مسجد جامع صغیر است که در زمان حمله مغول کاملاً تخریب میشود و فقط این اثر متمایز و چشمنواز تاریخی از آن دوران باقی میماند.
مریم قاسمی سیچانی، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد واحد اصفهان در گفتوگو با خبرنگار فارس در اصفهان درخصوص قدمت سردر جورجیر اظهار کرد: شهر اصفهان چند مسجد تاریخی شاخص دارد، یکی از آنها مسجد جامع کبیر یا مسجد جامع عتیق است و یکی دیگر از این مساجد، مسجد جامع صغیر یا مسجدجامع رنگرزان بوده که مسجدحکیم روی بقایای مسجدجامع صغیر ساخته شده و از مسجد جامع صغیر فقط سردر جورجیر باقی مانده است.
وی با بیان اینکه این مسجد جمعیت زیادی را پوشش میداده خاطرنشان کرد: بسیاری، معتقدند مسجد جامع صغیر متعلق به دوران آل بویه یا دیلمیان بوده است، سردر جورجیر سالها از چشم مردم پنهان بوده چرا که رویش سیمگِل(اگر کاه را طور دیگری استفاده کنیم، سیمگل به وجود میآید که استحکام کمتری نسبت به دیوارهای خشت و گلی دارد) بوده است اما بعد از بارندگی شدید در دهه ۳۰، زیبایی سردر نمایان میشود.
نقوش زیبا در سردر جورجیر
قاسمی در ادامه بیان کرد: شیوه معماری، تکنیک و اجرای سر در جورجیر نشان میدهد متعلق به دوران آلبویه است و زمانش با بقیه مسجدحکیم که متعلق به دوران صفویه است، متفاوت است، ویژگی خاص این سردر این است که از ترکیب هنر آجرکاری و گچبری در آن استفاده شده و قطعات آجری ۳ در ۱۰ سانتیمتری، با ظرافت کنار هم طرحها و نقوش زیبایی را خلق کرده که یادآور فرهنگ اصفهان و فرهنگ ایرانی است.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد واحد اصفهان درخصوص قوس به کار رفته در این سردر، توضیح داد: نوع قوسی که در این سردر کار شده در مسجدجامع فهرَج یزد هم وجود دارد و یادآور شعلههای آتش است، این نوع شیوه قوس زدن رایج است و در معماری امویان در آندلس و معماری هند نمونههایش دیده میشود همچنین ترکیب عناصر روی سردر، شبیه نقوش ساسانی است، نقوش پرندگان که با آجرکاری کار شده و تلفیق فرهنگ قبل از اسلام و یهودیان محله جویباره که اولین ساکنان اصفهان بودند را در تزئیینات میبینیم.
وی بیان کرد: این سردر جزو معدود آثار باقی مانده از دوران آلبویه است، از این دوران علاوه بر سردر جورجیر، چند ستون در مسجدجامع اصفهان نیز وجود دارد که حفظ و نگهداری و مطالعه روی آنها ارزشمند است.
شایان ذکر است، سردر جورجیر در شهر اصفهان و در محله حکیم قرار گرفته که یکی از قدیمیترین بناهای تاریخی دوره دیلمی و نمونه بارز آجرکاری و گره سازی به سبک رازی از آن دوره است و قدیمیتر از گنبد تاجالملک در مسجد جامع عتیق اصفهان به عنوان نمونهای از هنر آجرکاری با سبک رازی از دوره سلجوقیان است.
Thursday, 31 October , 2024