وبا یک عفونت اسهالی حاد است که به دنبال آب یا غذای آلوده به باکتری ویبریوکلرا ایجاد می‌شود این بیماری با دسترسی ناکافی به آب آشامیدنی ایمن و سیستم جمع آوری فاضلاب نامناسب ارتباط دارد. به گزارش پایگاه خبری شهیدیاران، به نقل از خبرگزاری صدا و سیما مرکز فارس، بیشترین موارد ابتلا مربوط به دو […]

وبا یک عفونت اسهالی حاد است که به دنبال آب یا غذای آلوده به باکتری ویبریوکلرا ایجاد می‌شود این بیماری با دسترسی ناکافی به آب آشامیدنی ایمن و سیستم جمع آوری فاضلاب نامناسب ارتباط دارد.

به گزارش پایگاه خبری شهیدیاران، به نقل از خبرگزاری صدا و سیما مرکز فارس، بیشترین موارد ابتلا مربوط به دو قاره آفریقا و آسیا است و درمان صحیح و مناسب میزان کشندگی بیماری را می‌تواند حتی به کمتر از یک درصد کاهش دهد.

با توجه به اینکه شایع‌ترین راه انتقال بیماری وبا از طریق افراد مبتلا، آب، سبزی و میوه آلوده است، با رعایت نکات ساده بهداشتی از جمله شست و شوی صحیح دست ها، میوه‌ها و سبزی ها، بیماری وبا به آسانی قابل پیشگیری است.

میکروب وبا از طریق خوردن آب آلوده پس از عبور از معده در روده تکثیر پیدا کرده و موجب ترشح سم توکسین و افزایش دفع آب و املاح از دیواره روده می‌شود که با علامت اسهال همراه است، بنابراین میکروب از طریق مدفوع انسان در محیط پخش می‌شود و آب و غذا را آلوده می‌کند.

منابع شایع بیماری وبا

عامل بیماری وبا در آب، محیط‌های مرطوب، میوه و سبزی، صدف دریایی و گوشت زنده می‌ماند، اما تحمل چندانی نسبت به خشکی و نور آفتاب ندارد و با جوشاندن آب به مدت یک دقیقه از بین می‌رود. منبع بیماری وبا، آب و غذای آلوده به مدفوع انسانی است.

علایم بیماری وبا چیست؟

· اسهال آبکی شدید و متوسط، با دفعات اجابت مزاج غیر قابل شمارش

· استفراغ بدون حالت تهوع قبلی

· گرفتگی عضلات پشت ساق پا

· عطش فراوان

· فقدان تب

· فقدان خون در مدفوع

· نخستین شکایت بیمار احساس پری و غرغر شکم است و سپس اسهال آبکی شبیه به آب برنج بدبو دیده می‌شود.

راه انتقال بیماری وبا چگونه است؟

· مصرف آب آلوده به مدفوع؛ آلودگی آب توسط مدفوع به طور ثانوی، دفع ناصحیح فاضلاب و نشت آن به آب آشامیدنی منابع آب حفاظت نشده مانند چاه ها، دریاچه ها، استخرها، جوی ها.

· آشامیدنی و خوراک آلوده مانند سبزی‌ها و میوه‌هایی که با آب آلوده شسته شده و آلودگی غذا‌های پخته شده بعد از تهیه.

· تماس مستقیم دست با ترشحات اسهالی بیمار مبتلا به وبا.

· استحمام یا شست و شوی لوازم آشپزخانه در آب آلوده.

· یخ آلوده که از آب آلوده تهیه شده باشد.

· غذا‌های دریایی ناپخته و خام مثل صدف و ماهی.

· تغذیه کودکان و نوزادان با بطری آلوده به جای شیر مادر نیز می‌تواند یک عامل انتقال بیماری باشد.

برای پیشگیری چه باید کرد؟

· جوشاندن یک دقیقه‌ای آبی که از سلامتش اطمینان ندارید.

· شست و شوی دست با آب و صابون قبل از تهیه و توزیع غذا، قبل از خوردن غذا، بعد از اجابت مزاج و بعد از دست زدن به مواد غذایی خام نظیر سبزی ها، گوشت ماهی و مرغ.

· خودداری از خرید هرگونه مواد غذایی و خوراکی از دست فروشان.

· از مصرف یخ غیربهداشتی خودداری کنید.

· سبزی‌ها و میوه‌ها را به روش صحیح ضدعفونی کرده و سپس مصرف کنید.

تشخیص وبا

تنها راه تشخیص قطعی، شناسایی باکتری در نمونه مدفوع فرد است.

درمان بیماری چگونه است؟

· درصورت بروز نشانه‌های بیماری از جمله اسهال حاد آبکی بدون انجام خود درمانی به سرعت به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنید.

· قبل از مراجعه چنانچه بیمار قادر به نوشیدن است مایعات کافی از جمله ORS به بیمار بدهید.

· برای تهیه محلول خوراکی ORS یک بسته از آن را در یک لیتر آب جوشیده سرد شده حل کنید و به تدریج به بیمار بدهید.

با توجه به اینکه شایع‌ترین راه انتقال بیماری وبا و بیماری‌های اسهالی از طریق آب، سبزی‌ها و میوه‌های آلوده است، با رعایت نکات ساده بهداشتی، بیماری وبا به آسانی قابل پیشگیری است.