ارائه ۱۰ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از خدمات سرپایی در سال ۱۴۰۲ به گزارش خبرنگار پایگاه خبری شهید یاران، اصفهان ششمین استان پهناور کشور بهشمار میرود. از میان جمعیت حدود ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفری استان، ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر زیر پوشش بیمه تأمیناجتماعی قرار دارند که ۷۲ درصد نفوس انسانی […]
ارائه ۱۰ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از خدمات سرپایی در سال ۱۴۰۲
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری شهید یاران، اصفهان ششمین استان پهناور کشور بهشمار میرود. از میان جمعیت حدود ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفری استان، ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر زیر پوشش بیمه تأمیناجتماعی قرار دارند که ۷۲ درصد نفوس انسانی را تشکیل میدهند. سازمان تأمیناجتماعی از طریق مراکز ملکی بهطور رایگان و مراکز طرف قرارداد بهصورت پوشش بیمهای، خدمات مورد نیاز حوزه درمان مخاطبان خود را ارائه میدهد. برای اطلاع از کمّوکیف خدمات سازمان تأمیناجتماعی با دکتر محمد رجالی، مدیردرمان تأمیناجتماعی استان اصفهان به گفتوگو نشستیم. او متخصص اورولوژی است و ۲۴ سال سابقه فعالیت در عرصه پزشکی دارد.
تعداد مراکز درمانی ملکی و طرف قرارداد تأمیناجتماعی استان اصفهان را بفرماید؟
این مدیریت دارای سه مرکز بستری با عناوین بیمارستان دکتر شریعتی اصفهان، بیمارستان دکتر غرضی اصفهان و بیمارستان فاطمهالزهرا (س) نجفآباد است. مجموع این مراکز دارای ۸۰۰ تخت بستری هستند. همچنین ۲۸ مرکز درمانی سرپایی اعم از پلیکلینیک، درمانگاه تخصصی و عمومی زیرمجموعه این مدیریت قرار دارند. باید اشاره کنم که از جمع ۲۹ شهرستان استان اصفهان، تأمیناجتماعی در ۲۱ شهر، دارای مرکز ملکی است و طی سه سال آینده در چهار شهرستان دیگر درمانگاه ساخته میشود. در حوزه درمان غیرمستقیم نیز با ۴۱۳۰ مرکز درمانی، تشخیصی و دارویی طرف قرارداد هستیم.
مراکز درمانی استان از چه تجهیزات و امکانات درمانی برخوردارند؟
بیمارستانها به عنوان مراکز جنرال از بخشهای مختلف تخصصی و حتی فوقتخصصی تشکیل شدهاند و از امکانات سختافزاری مناسبی برخوردارند. بیمارستان دکتر شریعتی دارای بخشهای داخلی قلب، داخلی اعصاب، طب فیزیکی، عفونی، ارتوپدی، جراحی و سایر بخشهاست. در بخش جراحی عملهای مرتبط با بیماریهای مغزواعصاب، اورولوژی، جراحی عمومی، جراحی زنان و جراحی گوشوحلقوبینی انجام میشود. در زمینه خدمات پاراکلینیک نیز هر سه بیمارستان مجهز به دستگاههای پیشرفته مانند امآرآی، سیتیاسکن و فیزیوتراپی هستند و در واحد آزمایشگاه این مراکز تجهیزات مناسب و بهروز فراهم شده است. در بیمارستان دکتر شریعتی علاوه بر خدمات تخصصی، چهار رشته فوقتخصصی شامل گوارش، نفرولوژی، غدد بزرگسال و غدد اطفال نیز ارائه میشود. دو سال پیش بخش آنژیوگرافی بیمارستان افتتاح شد و خدمات آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی این بخش با استقبال بیمهشدگان مواجه میشود. جا دارد اشاره کنم این مرکز در زمینه خدمات سنگشکن و امآرآی، دارای رتبه برتر در بین مراکز درمانی تأمیناجتماعی است؛ به این نحو که بیشترین خدمات سنگشکن و امآرآی در این بیمارستان انجام میشود. همچنین در حوزه بستری، پس از تهران رتبه دوم ارائه خدمات مذکور را دارا هستیم.
آمار نیروی انسانی مراکز درمانی بهویژه تعداد پزشکان و متخصصان چقدر است و در این زمینه با چه کمبودهایی مواجه هستید؟
این مدیریت دارای ۳۵۰۰ نیروی انسانی است. از این میان ۳۵۰ پزشک شامل ۲۴۰ متخصص با ما همکاری دارند. با وجود چالش در زمینه جذب متخصصان، وضعیت استان از نظر برخورداری از نیروهای تخصصی مناسب است. در حال حاضر با کمبود نیرو در سایر ردههای درمانی مواجه هستیم؛ زیرا از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا پایان ۱۴۰۲ در مجموع ۵۰۰ نفر از همکاران ما بازنشسته شدند. طی برگزاری آزمون استخدام سازمان در فروردین امسال، در نظر است تا ۲۵۰ نفر شامل ۱۸۰ نیروی کادر پرستاری و ۱۵ پزشک جایگزین شوند که با انجام آن تنها نیمی از کمبودهای حوزه انسانی جبران میشود.
وضعیت ارائه خدمات درمانی در مراکز بستری و سرپایی از منظر آماری چگونه است؟
برای پاسخ به این سؤال، ابتدا باید توجه شما را به این موضوع جلب کنم که از میان جمعیت حدود ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفری استان، حدود ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر زیر پوشش بیمه تأمیناجتماعی قرار دارند که ۷۲ درصد جمعیت را شامل میشود. این میزان از میانگین حدود ۵۴ درصدی بیمهشدگان کشوری بسیار بالاتر است. از سال ۱۴۰۰ که کار خود را بهعنوان مدیردرمان آغاز کردم، یکی از مهمترین مسائل ما را پاسخگویی به نیازهای درمانی این خیل عظیم جمعیت تشکیل میداد. در نتیجه با تکیه بر امکانات بالقوه حوزه درمان، خدمات خود را گسترش دادیم و شرایطی را بهوجود آوردیم تا تعداد بیشتری از مخاطبان تأمیناجتماعی از خدمات تأمیناجتماعی بهرهمند شوند. برای مثال آمار بستری سالانه از ۷۰ هزار مورد در سال ۱۴۰۰ به ۸۰ هزار مورد بستری در سال ۱۴۰۲ افزایش یافت. همچنین در این بازه زمانی ضریب اشغال تخت از حدود ۷۶ درصد به ۹۰ درصد رسید. در حوزه اعمال جراحی نیز تعداد عملها از ۴۰ هزار مورد با ۲۰ درصد افزایش به ۵۲ هزار مورد فزونی یافت. همچنین موفق شدیم تا گردش تخت روزانه را از ۳.۴ دهم درصد به ۲.۷ دهم کاهش دهیم؛ به این معنا که ماندگاری بیمار در تخت تقلیل یافت و امکان بستری بیماران بیشتری فراهم شد.
باید توجه داشت که مجموعه عملکرد ما در راستای بهبود کمّیت و کیفیت خدمات بهویژه در زمینه سه شاخص ضریب اشغال تخت، چرخش تختهای بستری و اقامت بیمار در هر سه بیمارستان استان عملیاتی شد که اقدامی کمنظیر بهشمار میرود؛ زیرا معمولاً بهبود عملکرد تنها در یک بیمارستان استانی رخ میدهد. در پی کسب این موفقیت، از سوی ستاد مرکزی سازمان تأمیناجتماعی تقدیر شدیم و توانستیم طی برگزاری جلسهای تجارب خود را در زمینه اصلاح شاخصها در اختیار سایر استانها قرار دهیم.
آمار سرپایی به چه نحو است؟
در حوزه خدمات سرپایی نیز شاهد افزایش عملکرد بودیم؛ به این نحو که در سال ۱۴۰۰ حدود ۸ میلیون نفر از خدمات ویزیت پزشکان و پاراکلینیک بهرهمند شدند. در سال ۱۴۰۲ آمار مذکور ۲۰ درصد افزایش یافت و ۱۰ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از خدمات سرپایی استفاده کردند. این ارتقای خدمات در حالی انجام شد که با خروجی نیروهای انسانی مواجه بودیم و از طرفی پشتوانه مالی مازادی نداشتیم.
ارزش و جایگاه خدمات درمانی تأمیناجتماعی را در استان چگونه ارزیابی میکنید؟
سازمان بزرگترین خریدار خدمات درمانی در سطح کشور بهشمار میرود که استان ما نیز متأثر از چنین جایگاهی است و چنانکه اشاره کردم با بیش از چهار هزار مرکز درمانی، تشخیصی و دارویی طرف قرارداد هستیم. همچنین در بخش درمان مستقیم بالغ بر ۱۵ درصد از بار خدمات حوزه درمان استان را بردوش داریم. آنگونه که بیشترین پذیرش بیمار در مراکز درمانی تأمیناجتماعی پس از دانشگاههای علومپزشکی اتفاق میافتد و بیمهشدگان بدون پرداخت ریالی از خدمات درمانی و جراحیهای فوقتخصصی و گرانقیمت مانند جراحی قلب، مغزواعصاب و ارتوپدی بهرهمند میشوند. بیشک دسترسی به این خدمات میتواند در کاهش دغدغه بیماران برای برخورداری از امکانات درمانی مؤثر واقع شود. در نتیجه میتوان گفت تأمیناجتماعی تکیهگاه مطمئنی برای بیمهشدگان است.
برنامههای آینده و طرحهای توسعه آن مدیریت شامل چه مواردی است؟
توسعه سختافزاری مراکز درمانی مانند درمانگاه و تخت بستری هر شهر و استان از شاخص «تعداد بیمهشده به هزار نفر جمعیت» پیروی میکند. استان اصفهان برمبنای این شاخص، دارای رتبه شانزدهم کشوری است. از نظر عملکردی بهویژه در زمینه خدمات بستری و اعمال جراحی، مقام دوم کشوری را پس از استان تهران بهدست آوردهایم. ارائه این حجم از عملیات نشاندهنده اقدامات مؤثر مدیریت درمان اصفهان در راستای استفاده حداکثری از امکانات موجود و اجرای طرحهای توسعه است. در یکی دو سال اخیر موفق به اخذ مجوز احداث بیمارستان ۵۰۰ تختخوابی دکتر شریعتی بهجایگزینی ساختمان فعلی شدهایم؛ زیرا این مرکز حدود ۶۰ سال قدمت دارد و ساختمان کنونی اکنون فرسوده شده و در ضمن با افزایش شمار بیمهشدگان همخوانی ندارد. علاوه بر آن ۴۰ طرح عمرانی حوزه درمان را در دست اقدام داریم. بر این اساس طرح ارتقای هتلینگ بیمارستانها را به اجرا درآوردهایم و در حوزه درمان سرپایی عملیات احداث و نوسازی ۱۳ درمانگاه را آغاز کردهایم که پس از تکمیل طرحهای مذکور طی سه تا پنج سال آینده، ارائه خدمات سرپایی متحول میشود.
Thursday, 28 November , 2024