اگرچه در روزها و هفتههای اخیر، کاخ سفید به دنبال اجرای یک بازی مقصرانگاری علیه ایران بوده اما شواهد گوناگون حاکی است همه تلاش دولت جو بایدن، اجرای یک برجام جدید – یا همان برجام پلاس – به شکلی است که فایدهای برای ایران در سال ۲۰۲۲ نداشته باشد. به گزارش پایگاه خبری شهید یاران […]
اگرچه در روزها و هفتههای اخیر، کاخ سفید به دنبال اجرای یک بازی مقصرانگاری علیه ایران بوده اما شواهد گوناگون حاکی است همه تلاش دولت جو بایدن، اجرای یک برجام جدید – یا همان برجام پلاس – به شکلی است که فایدهای برای ایران در سال ۲۰۲۲ نداشته باشد.
به گزارش پایگاه خبری شهید یاران ،در روزهای گذشته مقامهای دولت ایالات متحده آمریکا بارها مدعی شدهاند که طرح خواستههای جدید از سوی ایران عامل ناتمام ماندن مذاکرات رفع تحریمهای وین بوده است. به عنوان مثال، رابرت مالی، مذاکرهکننده ارشد آمریکا اخیرا بدون اشاره به اقدامات ضدبرجامی آمریکا و غرب در طول این مدت، مدعی شد «ایران به توافقهای روی میز که مورد تأیید همه طرفها بود پشت کرده و با طرح مطالبات جدید امید جمعی برای بازگشت سریع و متقابل به احیای کامل برجام را از بین برد.»
با این حال نگاهی به روند مذاکرات رفع تحریمها نشان میدهد که از زمان روی کار آمدن دولت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا این دولت ایالات متحده بوده که دست رد به سینه برجام زده و تلاش کرده برجام را به هر سمت و سویی که مانع از انتفاع اقتصادی ایران شود پیش ببرد.
دست رد آمریکا به مذاکرات
کشورهای غربی و در رأس آنها آمریکا مدعی هستند درخواست ایران برای حل و فصل پرونده مسائل پادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی از برجام جدا و فرع بر آن است و به همین دلیل، ایران با مطرح کردن این درخواست در واقع یک مسئله اضافه بر برجام مطرح و گفتوگوها را دچار بنبست کرده است.
این ادعا در حالی است که در جریان مذاکرات رفع تحریمهای وین تنها اصلی که عامل هدایتکننده تیم مذاکرهکننده ایران و موضعگیریهایش بوده این بوده که هر گونه توافق بر سر برجام بایستی برای ایران منافع اقتصادی ملموس به همراه داشته باشد.
مطرح شدن مسئله پادمانی نیز از همین جهت بوده است. ایران میگوید در صورت حصول توافق بدون حل و فصل پرونده پادمانی علیه کشورمان، کشورهای غربی به ویژه آمریکا میتوانند در هر لحظه که در تنگنا قرار گیرند، منافع ملت ایران از توافق احتمالی را به بهانههای پادمانی به گروگان بگیرند؛ به همین دلیل است که آمریکا درصدد جدا ساختن این موضوع از توافق احتمالی است.
در مجموع به نظر میرسد گره اصلی در مذاکرات وین تا به اینجای کار تفاوت در نگاه ایران و آمریکا در کارکرد هر گونه توافق احتمالی بوده، به این صورت که خواسته طرف ایرانی رسیدن به توافقی با منافع اقتصادی است در حالی که طرف آمریکایی، اتفاقاً به دنبال قرار دادن ساز و کارهای مخصوصی برای جلوگیری از انتفاع اقتصادی ایران و حرکت دادن توافق به سمت برجامپلاس در گامهای بعدتر، در دل آن گنجانده شده بود.
Tuesday, 5 November , 2024